BMX - bicycle motorcross

Publicat: 13 Feb 2012 11:10

Derivat extrem al ciclismului.

Termen obtinut prin prescurtarea de la a￯￯bicycle motorcrossa￯￯, referitor la biciclete cu roti cu diametrul mai mic de 20 de inci (50 de centimetri), fata de mountain bikes (biciclete montane), caracterizate prin diametre de peste 25 de inci (65 cm) sau bicicletele conventionale, cu roti mai mari de 27 de inci.

Originea sportului duce la anii a￯￯70 si statul California, unde adolescentii au inceput sa imite, cu bicicletele, urmaririle motociclistilor din filme (printre care se numara Steve McQueen).

Sportul include curse pe trasee nisipoase sau pe pante de deal (BMX racing) sau acrobatii pe teren plan, rampe de lemn si obiecte urbane (BMX freestyle).

Din 1982, are loc un campionat mondial de BMX racing, sub egida Union Cycliste Internationale. BMX freestyle are o competitie asemanatoare din 1987.

La inceputurile BMX-ului, adolescentii demontau de pe biciclete aripile si alte accesorii optionale si adaugau cauciucuri striate. Fabricanti ca Mongoose, Webco sau RedLine au inceput ulterior sa creeze modele destinate noului sport.

Dezideratele urmarite au fost durabilitatea si greutatea redusa. Materialele precum aluminiul sau crom-molibdenul au devneit comune pentru cadre. Urmatorul val de inovatii a fost adus de BMX freestyle, care au inceput sa fie dotate cu o serie intreaga de suporturi pentru picioare, necesare pentru acrobatii mai spectaculoase, de pilda in axul rotii din fata.

Urmatoarea inovatie a fost asa-numitul Gyro, dispozitiv care permite rogirea ghidonului cu 360 de grade, fara afectarea cablului de frana.

BMX racing este programat sa intre in componenta sporturilor olimpicie in 2008, la Beijing. BMX freestyle are mai multe ramuri, dintre care: street riding (obstacole existente pe strazi), dirt jumping (asemanator cu BMX racing-ul, presupune salturi planate de pe valuri inalte de pamant) sau flatand BMX (figuri pe o suprafata plana, asemanatoare cu slalomul sau diferite posturi pe bicicleta).

O alta ramura este vert-ul, practicat pe o jumatate longitudinala de teava (half pipe), care le permite practicantilor sa sara mai sus decat orice alt obstacol.

Park riding-ul este practicat intr-un loc amenajat pentru role, cu rampe foarte variate.

Sursa:www.sprite.ro
Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

6,71(7 voturi)
2294 vizite

Sondaj

Cursele pe circuit vs cursele pe traseu - care sunt mai spectaculoase?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si