Top 5 cele mai frumoase parcuri nationale de vazut in Antalya
calendar_month 30 Mai 2016, 14:08
Poate ca ai vazut fotografii cu Muntii Taurus, strajerii impresionanti de stanca care vegheaza resorturile de lux din Antalya. Varfurile muntilor sunt mai tot timpul inzapezite, asa ca intr-o vacanta in Antalya, poti schia dimineata, iar in a doua jumatate a zilei poti merge la plaja si inota. Dar ce nu stiai e ca Muntii Taurus ascund si unele dintre cele mai frumoase parcuri nationale din Turcia. Asa ca ai putea sa iti rezervi o vacanta in Antalya in care sa explorezi cel putin intr-o zi unul dintre parcuri, o pestera sau un canion. Cum termometrele din Romania abia daca au trecut de 25 C, e clar ca ai nevoie mai mult ca oricand de o vacanta sub un soare dogoritor. Nici ca e un timp mai potrivit sa te gandesti la hoteluri din Antalya, cu piscinele de exterior pe care le poti folosi la discretie si servicii All Inclusive.
Dar nu-ti imagina ca paradisul din Antalya se rezuma doar la oferte All Inclusive, e adevarat, extrem de atragatoare. Cu siguranta vei merge la plaja, vei profita de cateva sesiuni de masaj sau vei practica sporturi extreme (scuba-diving, aqua-rafting, sarituri de pe stanci si catarari sunt doar cateva dintre optiunele de vacanta pe care le ai), dar ce parere ai de alternative verzi? Iti propun o lista cu 5 dintre cele mai frumoase parcuri nationale din Antalya pentru urmatoarea vacanta in Antalya. Ai bagajul de explorator pregatit?
Parcul National Koprulu
Unul dintre cele mai frumoase parcuri din Turcia e Parcul National Koprulu. Parcul se intinde pe 366 km pastrati, iar canionul Koprulu ajunge si la o adancime de 400 m de-a lungul raului Kopru. Zona e fascinanta si aminteste de peisajele din Capadoccia. La fel de fascinanta precum formele stancoase e si flora din zona, cu sute de specii de plante si arbori mediteraneeni.
Parcul e special amenajat pentru sporturile de vara, asa ca poti practica rafting pe apele repezi ale raului Kopru, hiking si trekking in munti, catarari sau chiar jeep safari. Daca vrei sa innoptezi in parc, sunt locuri special amenajate pentru turisti. In apropierea parcului sunt cateva obiective turistice pe care le poti vizita, printre acestea ruinele romane ale orasului Selge sau templele lui Zeus si Artemis. E bine sa stii ca sunt numeroase restaurante in zona de camping si relaxare din Parcul Koprulu, asa ca poti pleca din hotelul in care te-ai cazat cel putin pentru o zi ca sa ai parte de o vacanta in Antalya cu totul inedita.
Parcul National Muntii Olympos (Beydaglari)
Parcul National Muntii Olympos e o zona stancoasa cu serpentine, localizata in partea vestica a Muntilor Taurus, la vest de orasul Antalya. Parcul din Turcia apare chiar si in Iliada lui Homer ca locul unde curgea un izvor nesfarsit. Era vorba despre resursele de gaz din Muntii Olympos, care nu mai par fara sfarsit cel putin in zilele noastre.
Astazi, parcul e popular pentru activitatile in aer liber, traseele de trekking si hiking, dar si paragliding. Daca iti plac plimbarile lungi in natura si solitudinea acesta e unul dintre locurile in care ar trebui sa ajungi in urmatoarea vacanta in Antalya. Daca te tenteaza privelisti panoramice dramatice trebuie sa ajungi pe varful Tahtali, aflat la 2365 m. Un al loc care merita bifat e complexul Cirali, o zona turistica de camping unde vei gasi mai multe hoteluri si pensiuni daca vrei sa ramai peste noapte. Iar cand te-ai plictisit de racoare si copaci, ori de viata pe munte, poti oricand sa te intorci pe plajele special amenajate din resorturile turcesti.
Parcul National Pesterile Altinbesik
Zona magica din Parcul national Pesterile Altinbesik e accesibila din orasul Antalya, luand autostrada care duce spre Ibradi si Urulu. De acolo mai ai de parcurs doar o ora pana la pesteri, aproximativ 40 km. Sunt ghizi locali care pot fi contactati odata ce ai ajuns in Urulu, daca vrei sa mergi insotit de cineva care cunoaste zona.
Lacurile si pesterile subterane s-au format pe parcursul a milioane de ani, asa ca te vei simti putin coplesit de felul in care natura a evoluat. Cu totul inedit e si lacul subteran care s-a format pe trei niveluri, doua dintre ele sunt active doar in sezoanele ploioase, iar cel de adancime tot timpul anului. Trebuie sa iei barca pentru a ajunge la cele doua pesteri, prima dintre ele are o lungime de 125 m si 9 metri adancime, iar cea de-a doua are 40 m lungime si 40 m inaltime. Pesterile au fost relativ putin explorate de turistii, asa ca nu vei gasi prea multe informatii pe net. Ar fi bine sa contactezi unul dintre ghizii locali.
Iar daca vii de pe una dintre plajele fierbinti ale Antalyei e bine sa iei cu tine o geaca rezistenta la vant si ploaie, dar si haine calduroase. Chiar daca iti vor ocupa ceva mai mult loc in bagaj, vei avea nevoie de ele daca planuiesti sa vizitezi pesterile Altinbesik in timpul unei vacante in Antalya.
Parcul National Gulluk-Dagi-Termessos
Inclus in Patrimoniul Mondial Unesco, parcul national are o istorie impresionanta fiind unul dintre cele mai bune refugii in timpul conflictelor si razboaielor purtate in Turcia. Printre atractiile principale se numara orasul fortareata Termessos pentru care a luptat chiar si Alexandru Macedon. Cele mai bine pastrate ruine din vechea asezare romana sunt Poarta lui Hadrian, turnurile si teatrul. Parcul se afla la 34 km nord-vest de Antalya, in districtul Korkuteli ai muntilor Taurus si poti ajunge acolo cu autobuzul sau cu masina, pe autostrada Antalya-Korkuteli.
Pe langa zonele istorice deosebite, parcul e un monument natural important al Turciei, unde vei putea observa rocile Gulluk Dagi si canionul Mecine, care atinge o adancime de 600 m. Flora si fauna sunt cu totul deosebite, iar vegetatia mediteraneeana se intinde pana la inaltimi de sute de metri.
Parcul national are un centru de informatie la intrare unde vei primi toate informatiile de care ai nevoie. E bine sa stii ca sunt si zone de camping unde poti innopta, dar si cateva restaurante unde poti lua pranzul sau cina, daca nu vrei sa incerci un meniu ceva mai salbatic precum in filmul Into the Wild. Fauna si flora din zona sunt cu totul deosebite, in special flora regiunii care aduna laolalta peste 600 specii, 80 dintre ele fiind endemice. La intrarea in Termessos vei gasi si un Muzeul al florei si faunei pe care il poti vizita.
Parcul National Saklikent
Cel din urma parc pe care le-ai putea vizita in timpul unei vacante in Antalya e Parcul National Saklikent, un loc aproape mistic pentru localnici, dar si pentru turistii care-l viziteaza. Acest lucru se datoreaza peisajelor incredibile, dar si canionului adanc sapat parca de niste giganti in urma cu milioane de ani.
Parcul National se afla la 40 km est de Fethiye si are o lungime de 18 km. Canionul atinge adancimea de 300 m si ar fi fost locatia perfecta pentru filmarea unor scene din filmul 127 ore. Ca structura se aseamana cu valea Capadocciei, dar si cu canionul Koprulu din parcul national cu acelasi nume, si e al treilea cel mai lung canion din Europa, dupa Verdon, din Franta si Vikos, din Grecia.
Temperaturile pot fi destul de scazute in interiorul canionului chiar si in perioada verii, cand temperaturile depasesc 35 C, asa ca e indicat sa ai la tine echipament corespunzator si rezistent la apa. In multe locuri, apa picura de sus si se aduna in straturi de cativa centimetri pe alocuri. Cea mai buna perioada in care poti explora canionul Saklikent e de la sfarsitul lunii aprilie pana la finalul verii. Daca zilele la plaja sunt greu de suportat in timpul verii si piscina din hotelurile din Antalya nu te mai racoreste, atunci poti pleca intr-o excursie de o zi in canion. Temperaturile scazute te vor ajuta sa scapi de zapuseala.
E bine sa stii ca zona e destul de populara in randul turistilor, asa ca nu vei hoinari singur printre stancile inalte de sute de metri. Sunt sase pesteri care dateaza din timpul romanilor care au fost folosite ca adapost in urma cu mii de ani, atunci cand razboaiele erau evenimente recurente. Intre timp, apele din canion au erodat alte cateva zeci de pesteri.
Vei avea nevoie de papuci rezistenti la apa sau poti inchiria papuci speciali de guma din centrul de primire. Iar daca vrei sa practici cateva sporturi de vara, canionul Saklikent e potrivit pentru rafting si trekking. Daca vrei sa innoptezi in zona sunt cateva pensiuni unde poti cauta cazare. Potrivit informatiilor disponibile pe site-ul oficial, primii doi kilometri din intrarea in canion pot fi parcursi chiar si de copii, ulterior traseul devine ceva mai dificil, asa ca s-ar putea sa fii nevoit sa te intorci. Daca ai un telefon care poate intra la apa, atunci il vei putea folosi ca sa faci fotografii. Ai grija de aparatul de fotografiat sau de aparatura pe care o iei cu tine in cazul in care aceasta nu e rezistenta la apa.
Noutati