Cum sa organizezi o iesire la munte perfecta
calendar_month 15 Sep 2021, 00:00
Zonele montane din România primesc din ce în ce mai mult interes din partea pasionaţilor de călătorii. Aici ai parte de aer curat, intri în contact cu natura, descoperi locuri superbe, iar drumeţiile sunt perfecte pentru socializare şi meditaţie. Şi pentru că muntele poate fi şi primejdios, nu doar frumos, ţi-am pregătit un mic ghid care te va ajuta să te bucuri de fiecare moment al drumeţiei.
Fii atent la vreme
Vremea poate fi inamicul numărul 1 într-o drumeţie pe munte. Razele UV sunt mai puternice, ploile sunt mai reci şi se pot transforma rapid în lapoviţă, în special în anotimpurile reci. De aceea e important să ai cu tine un instrument care te ajuta să anticipezi cum va fi vremea în perioada în care eşti pe munte. Şi poţi face acest lucru cu ajutorul aplicaţiilor pentru smartphone. Acestea folosesc geolocația şi îţi oferă prognoza, folosind datele furnizate de stațiile meteo de pe întreg globul. În plus, îţi trimit notificări în cazul în care vremea urmează să se schimbe. Fiecare aplicaţie are particularităţile sale, iar pe internet găseşti o mulţime de articole cu review-uri de unde să alegi care este cea potrivită pentru tine.
Nu pleca niciodată singur pe munte
Dacă vrei să te bucuri de o drumeţie pe munte, nu pleca niciodată singur. Oricând poate apărea o situaţie neprevăzută şi e important să fie cineva lângă tine. În plus, ieşirile la munte sunt perfecte pentru a apropia oamenii. Aveți o mulţime de subiecte de dezbătut şi poţi construi amintiri frumoase de care să vă aduceţi aminte în anii următori.
Ia cu tine hainele adecvate
Pe munte e important să ştii cum te îmbraci, iar recomandarea este să o faci în 3 straturi. Primul strat este cel mai apropiat de piele şi trebuie să fie dintr-un material care să tragă afară transpiraţia din țesătură, pentru a se evapora, astfel încât corpul tău să fie în permanenţă uscat. Recomandate sunt lâna merinos sau materialele sintetice, așa numitele tricouri tehnice. Al doilea strat are ca scop păstrarea căldurii în interior şi este alcătuit dintr-un polar sau o pufoaică mai subţire. Iar al treilea strat este cel care te protejează de intemperii. Astfel, dacă e vânt afară e bine să ai la tine un windstopper, iar dacă plouă sau ninge, o foiţă impermeabilă din GORE-TEX este mai mult decât suficientă. Şi pentru că o vorbă de pe munte spune că „Drumeţul stă în bocanci şi sacul de dormit”, îţi recomandăm să ai la tine o pereche de bocanci cu talpă aderentă şi carâmb înalt. În acest fel de asiguri că nu aluneci pe zonele stâncoase sau umede, iar glezna ta este protejată de eventualele accidentări.
Asigură-ţi necesarul de hrană şi apă
Pentru că drumeţiile montane sunt consumatoare de energie, este bine să îi oferi organismului toţi nutrienţii şi hidratarea de care are nevoie. Nu face rabat de la mâncare. Ia cu tine câteva fructe, legume crude, sendvişuri, fructe uscate, seminţe şi ciocolată, ultima fiind recomandată în cazul în care ai o cădere de glicemie. Desigur, nu uita de apă. 2-3 litri sunt de ajuns pentru a-ţi asigura hidratarea necesară într-o zi pe munte.
Vorbeşte cu salvamontiştii
Salvamontiştii sunt prietenii tuturor drumeţilor. Aceştia sunt gata să te ajute cu informaţii despre vreme și starea traseului, astfel încât ieşirea ta pe munte să fie făcută în condiţii de siguranţă. Desigur, ei pot să îţi ofere răspunsuri la toate întrebările pe care le ai despre drumeţii sau zonele montane în care te afli. Îi găseşti la centrele Salvamont sau la telefon 0salvamont (0725826668).
Rămâi pe potecă
Ultimul sfat, la fel de important ca celelalte, este să rămâi întotdeauna pe potecă, de la începutul traseului, până la capăt. Dacă te abaţi, există riscul să te rătăceşti şi să ajungi într-o zonă periculoasă. Urmăreşte marcajele de pe traseu şi nu ezita să apelezi 0salvamont atunci când crezi că te afli într-o situaţie de pericol!
Ţinând cont de sfaturile din articol, ieşirea ta la munte se va desfăşura în condiţii de siguranţă, iar tu şi gaşca vă veţi bucura de toate minunăţiile pe care muntele vi le oferă. Ia cu tine şi aplicaţia Salvamont, cel mai complet ghid de informare şi orientare montană din România.
Sursa foto: pexels.com