Alex Gavan s-a intors din expeditia ce viza escaladarea varfului Lhotse, de 8516 m
5/507
calendar_month 18 Iun 2012, 15:39
Alpinistul Alex Gavan a revenit in Romania dupa 60 de zile de expeditie ce viza in premiera romaneasca escaladarea varfului himalayan Lhotse, cu inaltimea de 8516 m.

Expeditia n-a avut insa succesul scontat, din cauza imbolnavirii lui Alex in etapa finala. Alex Glavan a contactat o infectie pulmonara in timp ce se afla in tabara de baza a muntelui, la altitudinea de 5350 m, potrivit surselor Mediafax.

In trei saptamani de aclimatizare s-au stabilit trei tabere intermediare la altitudinile de 6000 m, 6400 m si 7100 m, urmand ca tabara 4 de la 7800 m sa fie stabilita in noaptea premergatoare ascensiunii varfului.

Expeditia nu a fost lipsita de incidente. In prima tabara o avalansa declansata de caderea unui serac a fost cat pe ce sa loveasca echipa internationala din care Alex facea parte.

Despre probleme, Alex marturiseste: "Initial am crezut ca am facut edem pulmonar, un gand nu foarte usor de acceptat, avand in vedere altitudinea de 7600 m la care ma aflam. De cele mai multe ori, lucrul acesta iti este fatal.

Situatia putea extrem de usor sa imi scape total de sub control. Sa cobor pana nu este prea tarziu a fost singurul lucru responsabil pe care il puteam face. Iubesc optmiarii pentru ca ei cer totul, iar finalul ramane deschis pana la capat. Nu poti ramane in viata si eventual si cu varful urcat daca nu dai tot ce e mai bun din tine si mai mult decat atat. Conditiile extreme de la altitudine te obliga mereu sa devii o mai buna versiune a ta".

In curand, Alex Gavan va reincepe antrenamentele pentru urmatoarea expeditie.

Sondaj

Este sigura masina de raliu in eventualitatea unui accident?