Waitomo - pestera licuricilor

Publicat: 14 Iun 2012 14:41

Aceasta pestera situata in North Island (Noua Zeelanda) este cunoscuta in intreaga lume pentru o caracteristica extrem de neobisnuita: mii de viermi bioluminescenti din specia Arachnocampa luminosa traiesc in adancurile ei.

Acesti viermi unici in Noua Zeelanda emit o lumina slaba, albastruie, in zona cozii, pentru a atrage hrana. Ei se gasesc cu miile in interiorul pesterii, atarnati de tavan cu ajutorul unor fire de matase.

Grupurile de mii de exemplare creeaza o lumina usor de remarcat chiar si de la mare distanta Vizitatorii pot ajunge la pestera dupa parcurgerea unui traseu de 45 de minute, in compania unui ghid.

Prima explorare a pesterii Waitomo s-a facut in anul 1887, de catre inspectorul englez Fred Mace E￯i cA￯petenia maori locala Tane Tinoraua, dupa ce acestia au patruns in pestera cu ajutorul unei plute de-a lungul cursului apei care cobora in subteran.

Singura lumina aflata asupra lor era data de cele cateva lumanari, insa odata ajunsi in interior au avut parte de o adevarata revelatie.
In intunericul dens din pestera au observat mii de luminiE￯e aflate deasupra capetelor lor. Larve minuscule, strA￯lucitoare, suspendate de tavanul pesterii, formau un adevarat cer instelat bioluminescent.

Aici stau suspendate laolalta larvele licuriciului clasic a￯￯ Lampyridae, larvele unei specii de gandac Phengodidae, precum si cele ale Arachnocampei, o specie de tantar a￯￯ ciuperca. Acestia din urma sunt raspunzatori pentru lumina din pestera.

Vizitarea la scara larga a pesterii Waitomo a inceput in anul 1889, dupa ce capetenia Tinorau a organizat primele excursii in interior, pentru turisti.

Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

5,83(18 voturi)
5098 vizite

Sondaj

Cat de riscant este parasutismul?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si