Termeni speologie - litera C

Publicat: 01 Oct 2012 12:12

Acest mini dictionar speologic este adresat atat celor care de abia descopera tainele speologiei cat si celor cu state vechi si care doresc sa-si reimprospateze memoria.

Calcar a￯￯ roca sedimentara compusa din carbonat de calciu CaCO3 sau carbonat de magneziu MgCO3.

Este usor solubila in apa si are culoarea alba. Ca si compozitie de formare calcarele sunt:
- organogene, din acumularea resturilor de organisme calcaroase
- biogene, prin depunere chimica determinata de procesele biologice ale vietuitoarelor
- anorganice, formate prin depunere chimica fara organisme calcaroase

Canyoning a￯￯ termen folosit pentru a descrie activitatea de parcurgere in mod descendent a unui canion pe firul apei folosind tehnici si echipamente specifice.

Ca si tehnici amintim pe cele folosite in alpinism si speologie clasica, iar ca echipament corzile statice, hamuri, carabiniere, coboratoare si costume de neopren.

Carabiniera - veriga metalica folosita la o serie larga de activitati sportive, avand ca principal scop conectarea/deconectarea rapida a componentelor de echipament, printr-un sistem de deschidere spre interior a unei clapete.

Carabiniera exista in doua variante: cu surub (sau cu siguranta) si fara surub (sau fara siguranta). Cele din prima categorie sunt considerate mai sigure, datorita acelui surub montat la capatul clapetei de deschidere.

Cele din a doua categorie exista in varianta cu clapeta dreapta, clapeta curba sau clapeta filiforma.
Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

1,50(2 voturi)
2277 vizite

Sondaj

Cum ai prefera sa fii legat daca ai practica bungee jumping?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si