Termeni speologie - litera B

Publicat: 30 Mai 2012 09:54

Acest mini dictionar speologic este adresat atat celor care de abia descopera tainele speologiei cat si celor cu state vechi si care doresc sa-si reimprospateze memoria.

Bazin hidrografic - formatiune care datorita conformatiei sale adancite aduna apele pluviale si cele provenite din topirea ghetarilor si a zapezii. Acesta va cuprinde cursul de apa principal impreuna cu toti afluentii sai.

In speologie intalnim termenul legat de cadastrul pesterilor,bazinul hidrografic fiind principalul criteriu dupa care se efectueaza aceasta inventariere.

Bazin hidrologic a￯￯ formatiune care datorita conformatiei sale adancite aduna apele pluviale, cele provenite din topirea ghetarilor si a zapezii, precum si apele subterane.

Biospeologie a￯￯ stiinta care studiaza ecosistemul vietuitoarelor din pesteri.La noi in tara s-a remarcat Emil Racovita, el fiind cel care in 1920 a infiintat Institutul de Speologie din Cluj si totodata cel care a intreprins numeroase studii biospeologice, construind si primele laboratoare subterane.

Busola a￯￯ instrument de navigatie ce are ca scop determinarea directiei relativ la polii magnetici ai Pamantului. Ea este prevazuta cu un ecran pe care sunt afisate cele 4 puncte cardinale, nord, sud, est si vest.

In speologie intalnim termenul legat de orientarea in teren si cartarea pesterilor. Cu ajutorul acesteia se realizeaza drumuri pe galerile existente intr-o pestera, drumuri care apoi sunt transpuse pe o harta. Busolele folosite in pesteri trebuia sa fie rezistente la apa si la socuri.
Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

10(0 voturi)
1684 vizite

Sondaj

Ce capacitate cilindrica ar trebui sa aiba motocicleta unui incepator?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si