Manuirea zmeului de snowkiting

Publicat: 02 Apr 2012 12:28

Chiar daca ai luat cateva lectii de la indrumatori profesionisti si esti gata sa iesi cu kite-ul pe partie, e bine sa nu uiti cele cateva reguli de baza in manuirea zmeului pentru snowkiting:

Cum ridici un zmeu de la pamant?

Zmeul are intinderea mare asa ca primul lucru pe care este bine sa il faci este sa te asiguri ca nu sunt persoane in jurul tau pe o raza de cel putin 50 de metri, pentru ca altfel exista riscul sa se agate in fire si sa va accidentati amandoi.

Lines-urile fiind confectionate dintr-un material numit Spectra care nu este deloc elastic si nici gros, exista riscul crescut pentru producerea unor taieturi grave daca persoane din apropiere are mainile sau fata in calea lor cand prind palede vant mai puternice.

Ai nevoie ca vantul sa bata cu cel putin 20 km/ora pentru a putea inalta zmeul si sa fie constant.

Stai cu fata la zmeu si cu spatele la vant. Tine bara de control cu mana si tensioneaza sforile lungi (lines-urile) putin cate putin, pe masura ce prind vantul si actioneaza eficient vela. Dupa ce greutatea pusa pe aceasta va cadea, va incepe sa ridice zmeul vertical in fata pana la zona neutra.

Din acest punct incepe manuirea propriu-zisa a zmeului, la fel cum ai manui ghidonul unei biciclete, insa lent, pentru a determina zmeul sa vireze lin. Pentru viraj la dreapta tragi de capatul drept al barei de control, pentru viraj la stanga tragi de capatul stang al barei de control.

Odata ce te-ai obisnuit cu manevrarea zmeului in pozitia neutra poti incerca sa apleci putin zmeul, insa nu foarte mult, ca acesta sa nu loveasca solul. Vantul va determina o manevrare mai dificila si miscarile zmeului vor fi mai energice, de aceea nu treci la aplecarea zmeului pana nu stapanesti foarte bine zona neutra.

Manuirea zmeului devine lejera in momentul in care poti realiza cu el un traseu in S si nu mai esti zmucit deloc indiferent de intensitatea vantului. Urmatorul pas este sa poti realiza manevrarea zmeului fara sa te uiti la el, apoi in timp ce faci un pas sau mergi.

Initial ti se va parea dificil insa pe masura ce te obisnuiesti cu el nu vei mai simti nevoia sa il privesti si vei putea sa il manuiesti chiar in timp ce vei face alte activitati (aplecari, mers, manuit cu o singura mana).
Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

4,67(3 voturi)
1846 vizite

Sondaj

Cati bani ati fi dispusi sa dati pe un echipament complet de scuba diving?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si