Stiluri de Snowboarding

Publicat: 06 Feb 2012 15:26

De ce este important sa stii diferenta
In cei cativa zeci de ani de cand snowboarding-ul se afla in voga, s-au conturat cateva stiluri distincte. Ele sunt caracterizate de un anumit teren, echipament specific si competitii proprii.

Este important sa stii ce tip de snowboarder esti a￯￯ sau esti interesat sa ajungi a￯￯ inainte de a-ti cheltuii economiile pe o placa noua, boots sau legaturi noi. Producatorii realizeaza cu grija design-ul placilor in functie de tipul de snowboarding.

Freestyle

Stilul freestyle este `placerea zilei`, concentrandu-se asupra sariturilor, fentelor, rail slides. Filmele surprind in mod deosebit cursele de `freestyle`: este interesant de privit, iar profesionistii isi pot demonstra calitatile. Multe partii sunt prevazute cu zone destinate celor care prefera freesyle-ul a￯￯ cu sarituri, sine si halfpipe.

Echipamentul specific freestyle snowboardingului, consta in softboots si o placa soft scurta, care poate fi manevrata usor. Ea va fi conceputa astfel incat sa poata fi folosita cu usurinta la sarituri, intoarceri in aer si alte manevre rapide.

Unele placi sunt destinate exclusiv pentru halfpipe, altele pentru alunecari pe sine.
Daca iti poti permite o placa pentru fiecare astfel de ocazie, acestea vor putea fi folosite foarte bine in conditiile carora au fost destinate a￯￯ insa nu sunt potrivite pe alte terenuri decat acestea. De altfel, cele mai populare evenimente de snowboarding sunt competitiile de freestyle. Acestea includ halfpipe, quarterpipe sau slopestyle.

Freeride

Fie ca abia au invatat sa lege intoarceri, fie ca depasesc limitele pe vreo panta din Alaska, freeriderii prefera experienta montana: teren deschis, zapada proaspata, copaci. Acesta este contextul in care doritorii pot arata cu adevarat din ce sunt facuti; este o conversatie intre snowboarder si munte.

Freeriding-ul este cel mai intalnit stil de snowboarding si solicita un echipament adecvat. Ca si in cazul freesyle-ului, echipamentul pentru freeride presupune un softboot. Placile din aceasta categorie sunt tot de tip soft, dar sunt mai lungi(varful fiind mai lung decat coada). Daca nu stii ce fel de teren preferi sau iti place oricare, aceasta este categoria potrivita.

Freecarve / Race

Acest stil destul de mediatizat se concentreaza pe carving si intreceri. Numit uneori snowboarding alpin, freecarving-ul se practica pe partii amenajate si pune accentul asupra intoarcerii finale. In acest tip nu se practica aproape deloc sariturile.

Echipamentul specific este compus din hardboots si sistem de legaturi plate, cu placi puternice, zdravene si relativ lungi. Acest stil de snowboarding include competitii realizate dupa modelul celor de schi, cum ar fi slalomul.

Decizii

Daca sunteti incepatori, evitati echipamentul foarte sofisticat, placi care sunt create doar pentru un anumit tip de snowboarding. La inceput, cu siguranta veti dori sa va incercati abilitatile pe felurite partii, fara a fi retinuti de un echipament nepotrivit. Incepatorii ar trebui sa se orienteze catre un echipament cat mai `neutru`, cum ar fi cel de freeride sau freestyle.

Dupa primul sezon veti putea hotari daca doriti sa va specializati intr-unul din tipuri. Asigurati-va insa ca stiti fiecare stil in parte, precum si echipamentul respectiv, inainte de a-l cumpara.
Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

7,29(7 voturi)
2040 vizite

Sondaj

Cursele pe circuit vs cursele pe traseu - care sunt mai spectaculoase?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si