Schiul - cel mai popular sport de iarna
calendar_month 04 Feb 2012, 12:00
Schiul a aparut, cu mii de ani in urma, in Europa de Nord si Asia.
Se pare ca primii schiori si-au construit echipamentul din oase de animale legate de incaltaminte cu snururi din piele.
Schiurile din lemn gasite in Norvegia, Finlanda si Suedia au intre 2500 si 5000 ani vechime.
Acestea erau folosite doar pentru suprafete plane tinand cont de faptul ca partea lunga si ingusta nu ramanea atasata de gheata atunci cand oamenii incercau sa coboare dealul.
A existat o perioada in care schiurile erau folosite in razboi. In timpul bataliei de la Oslo, din Norvegia(1200), localnicii foloseau schiurile pentru a spiona inamicii suedezi.
In 1747, a fost infiintata o companie militara de schiori. Atunci a aparut preocuparea de a transforma schiurile pentru a le conferi o mai mare rapiditate. Noua forma permitea coborarea dealurilor inzapezite.
Schiul modern s-a dezvoltat in anul 1850. Norvegianul Sondre Norheim a inventat prima legatura fixa intre ghete si partea alungita. Aceasta legatura era formata din radacina de mesteacan umezita si supusa rasucirii.
Atunci cand se usca, acest material devenea dur si era mult mai eficient decat bandele de piele. Sondre Norheim a initiat noi miscari de intoarcere.
Si alti schiori pasionati au marcat dezvoltarea acestui sport. In 1896, Mathias Zdarsky din Austria a introdus o noua tehnica: inclinarea succesiva a schiurilor pentru a mari viteza de coborare a unei pante.
La inceputul anului 1900, Hannes Schneider, tot din Austria, s-a inspirit din tehnica lui Mathias si a dezvoltat noi stiluri de oprire si intoarcere pe care le-a prezentat sportivilor in calitate de instructor. Aceasta tehnica noua a fost denumita mai tarziu Arlberg si contine toate miscarile de baza ale acestui sport.
Schiul a devenit un sport de competitie foarte popular la inceputul secolului XX. Prima cursa de slalom s-a desfasurat in Suedia, in 1921. Dupa trei ani, competitiile nordice au fost incluse in Jocurilor Olimpice de iarna si, in 1936, au constituit atractia principala la evenimentele organizate in Alpi.
La inceputul celui de-al doilea razboi mondial (1939-1945), armata finlandeza a folosit patrule de schiori pentru a opune rezistenta inamicilor rusi. In 1945, trupele de schiori americane au luptat impotriva germanilor in muntii din Italia.
Dupa razboi, schiul a fost vazut intr-o perspectiva diferita. Castigatorii internationali ai competitiilor de schi au atras atentia televiziunilor.
Publicitatea si emisiunile de schi au incurajat si alte cai media sa prezinte lumii frumusetea acestui sport si au stimulat atragerea oamenilor de peste tot. De fapt, in anul 1960, SUA devenea producator cu o prima oferta de 400 de schiuri.
In prezent, schiul este cel mai popular sport de iarna cu aproape 45 de milioane de fani si mii de pasionati in toata lumea. Acest sport a fost dezvoltat in foarte multe alte sporturi complementare.
Noutati