Cum alegi corect betele de schi
3/388
calendar_month 15 Mar 2012, 11:00
Fie ca esti un vechi pasionat al sportului alb, fie ca de abia iarna asta ai descoperit acest frumos hobby.

Este util sa stii ca la schi, echipamentul este extrem de important in asigurarea unei bune desfasurari a turelor tale de weekend sau chiar in timpul competitiilor.


De ce criterii trebuie sa tii cont cand iti alegi betele potrivite de schi?

 • lungimea este criteriul cel mai important de care vei tine cont. Un bat de lungime mai mica ales prost iti poate periclita intreaga distractie.

  In principal pentru ca iti va afecta serios pozitia pe schiuri si va duce in timp la aparitia de probleme medicale la coloana. Secundar pentru ca nu numai ca nu te va ajuta la schiat, dar te va dezechilibra serios si chiar determina sa cazi.

  Cum alegi betele de schi de lungime potrivita?

  Stai in picioare drept, mentinand coatele apropiate de corp si antebratele paralele cu podeaua, usor flexate, formand un unghi de aproximativ 90 grade cu bratul. Strange usor pumnii, ca si cum deja ai avea betele de schi intre degete.

  Roaga un prieten sa masoare cu exactitate ce distanta este intre podea si degetul tau mare. Acea masuratoare, plus aproximativ 6-7 cm (inaltimea claparilor si a schiurilor) va determina lungimea betelor potrivite pentru schiurile tale.

  Nu te bucura crezand ca vei putea alege betele exact la lungimea masurata. Betele de schi se fabrica in lungimi ce merg din 5 in 5 cm. Astfel ca daca a iesit la masuratoarea totala lungimea de 111 cm, vei cumpara niste bete de 115 cm.

 • materialul este criteriul imediat urmator in alegerea betelor pentru schi. Producatorii cunoscuti recomanda aliajul de aluminiu, fiind un material usor si rezistent in timp. Varful este in general de metal, usor ascutit, iar baretele de mana ar trebui sa fie reglabile.

 • accesoriile reprezinta un punct important de greutate in alegerea betelor, caci iti usureaza tura de schi. Aici fac referire la opritoarele de pe maner, care impiedica mana sa alunece de pe bat si materialul din care sunt confectionate manerele, care sa ofere cel mai bun grip pentru palme.

 • Sondaj

  Cat de des te uiti la stirile sportive la TV?