Tipuri de Freeski
calendar_month 15 Feb 2012, 18:07
Clasificarea freeski-ului se imparte in doua domenii: freeride si freestyle.
freeride: conceptul original de freeride a pornit de la dorinta practicantilor de a nu se mai supune unor reguli ca la schiatul pe partii.
In freeride sportivul isi alege singur traseul, de aceea pentru a fi un bun freerider, trebuiesc stapanite bine atat schiul alpin cat si elemente de freestyle.
Schiurile pentru freeride sunt mai late si mai lungi decat cele de freestyle, asta datorata faptului ca se practica in zapada nebatuta, pe partii neamenajate.
De cele mai multe ori freeride se practica in zapada afanata(powder), iar schiurile acestea ajuta la stabilitate si la plutirea deasupra zapezii, pe cand niste schiuri de partie s-ar infunda in zapada.
freestyle: discipline olimpice la capitolul de freestle sunt: Half-pipe, Moguls, Aerials, Ski Cross.
Half-pipe
Structura unui half-pipe este formata din platforma, zona verticala, zona de tranzitie si zona orizontala.
Half-pipe este utilizat la foarte multe alte sporturi cum ar fi: BMX, role, skateboardin, etc.
Initial acestea erau facute manual, sau cu masini grele. Acum exista aparate speciale care taie zapada.
La probele de half-pipe se puncteaza dificultatea exercitiului, amplitudinea la care se executa salturile, precum si aterizarile fiecarui salt(care trebuie facute cat mai aproape de buza).
Dimensiunile recomandate ale unui half-pipe sunt: o inclinatie de minim 14 grade si maxim 18, lungime intre 100m si 140m, inaltimea peretilor cuprinsa intre 3m si 4,5m, iar suprafata orizontala minim 3m si maxim recomandat de 5m.
Ski cross
Este o competitie contra cronometru, care se desfasoara pe o partie cu o suprafata intre 800m si 1200m si o inclinatie verticala de 150m pana la 250m.
Traseul este compus din 50% curbe de diferite dimensiuni, 25% saritori si 25% drept, unde intra si bucatile dintre curbe si/sau saritori.
Startul se face printr-o poarta de tip drop down unde sunt aliniati cei 4 concurenti. Dupa fiecare cursa merg mai departe 2 din cei 4 concurenti. Se fac calificari, semifinale, finala mica si finala mare.
Aerials
Sunt sarituri pe o rampa de 2-4 metri, care pot propulsa pe cel care le executa, pana la 6 metri inaltime, ceea ce inseamna aproape 20 de metri fata de zona de aterizare.
Se executa cate 2 salturi si sunt notate de arbitrii tinandu-se cont de gradul de dificultate al sariturii, decolare, postura si aterizare.
Moguls
Partia pentru aceasta competitie este formata din movile de zapada si 2 kickere. Concurentii trebuie sa strabata in viteza portiunile de movile, executand cristiane scurte intre ele si sa execute trick-uri pe cele 2 kickere.
O partie de moguls are lungimea cuprinsa intre 200 si 27 metri, la o inclinatie de intre 24 si 32 grade.