Saci de dormit pentru temperaturi extreme

Publicat: 13 Sep 2012 09:36

Auzim des formularea `sac de dormit pentru turism montan` sau `sac de dormit pentru expeditie` si deseori confundam zona lor de temperatura minima cu cea medie din timpul noptilor de vara, situata undeva la 5C.

Atunci cand iti achizitionezi un sac de dormit trebuie sa iei in considerare in primul rand unde si in ce conditii il vei folosi.

Daca la intrebarea "unde" raspunzi exclusiv zone montane inalte, iar la intrebarea "cand" raspunzi cu toamna si iarna, atunci e cazul sa te orientezi catre un sac de dormit pentru temperaturi extreme.

Cum alegi un astfel de sac de dormit a￯￯ care sunt criteriile de baza?

Asa cum s-a mai precizat si intr-un articol anterior, temperatura de confort este stabilita pentru un subiect cu o conditie fizica medie, cu o perceptie normala la variatiile de temperatura.

Pentru zonele montane inalte sau cele nordice se stabileste insa o temperatura de confort mult mai scazuta, situata cu mult sub 0 grade.

Sacul de dormit trebuie sa faca fata cu brio conditiilor atmosferice vitrege, vantului puternic, gerului sau umezelii extreme.

Daca sacul de dormit nu este ales bine si limita de toleranta inferioara este depasita, senzatia de confort dispare si organismul nu se poate reface in timpul noptii.

Iata asadar cateva temperaturi minime extreme de referinta pentru alegerea unui sac de dormit confortabil in zone montane si nordice:

- sacul de dormit de 3 sezoane a￯￯ are cel mai adesea limita minima de temperatura situata undeva la -12 C a￯￯ este minimul acceptat in zone montane, deoarece mai sus de atat iti va fi cu siguranta frig in timpul noptii si nu te vei putea odihni.

- sacul de dormit de iarna sau de turism montan a￯￯ are cel mai adesea limita minima de temperatura situata undeva intre -15 C a￯￯ -25 C a￯￯ este dotat cu umplutura speciale din materiale cu grad mare de izolare termica.

- sacul de dormit pentru expeditii - are cel mai adesea limita minima de temperatura situata undeva intre -30 C a￯￯ -45 C - a￯￯ este dotat cu umplutura speciale din materiale cu grad foarte mare de izolare termica.

Iata si cateva modele de saci de dormit pentru temperaturi extreme si de unde ii poti procura:
Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

2,85(147 voturi)
10725 vizite

Sondaj

Cat de periculos consideri snowkitingul?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si