Lanterna, indispensabila in drumetii montane

Publicat: 25 Mai 2012 13:57

Unul din elementele de echipament absolut indispensabile atunci cand pleci intr-o drumetie este lanterna.

Fie ca este lanterna clasica, pe care o tii in mana, fie ca este lanterna frontala, prevazuta cu benzi elastice pentru fixarea pe cap sau lanterna de cort, care se agata de plafon, fara lanterna nu se pleaca pe munte, indiferent de vreme.

E indispensabila lanterna?
Ideal este sa detii mai multe lanterne atunci cand pleci cu cortul pe munte.

Nu stii cand una se poate deteriora de la conditiile atmosferice sau din alte cauze si trebuie sa ai intotdeauna rezerva. Si chiar si in lipsa unor neplaceri pe traseu, este indicat sa ai lanterne potrivite pentru diferite tipuri de activitati.

De care lanterna?

1. Lanterna cu incarcare solara sau dinam
Este mult mai usoara ca o lanterna obisnuita, are dimensiuni reduse si e rezistenta la apa.

Este prevazuta de regula cu 3 sau mai multe leduri si are doua modalitati de incarcare: fie panoul solar fie dinamul manual. Pentru 10 minute de functionare sunt necesare 60 de secunde de actionare a dinamului, iar dupa o incarcare completa lanterna ofera 80 minute de iluminare.

2. Lanterna de cort
In interiorul cortului este foarte utila o lanterna speciala care se poate agata sau pune in picioare.

De regula este prevazuta cu 1 led de 3 watt si functioneaza pana la 60 ore cu un set de 4 baterii AA. Luminozitatea nu este deloc de neglijat, ajungand pana la 56 lumeni.

3. Lanterna frontala
Este poate cea mai utila dintre toate atunci cand pleci intr-o drumetie. Ai ambele maini libere, lumina vine de deasupra si autonomia este de regula crescuta, gratie ledurilor.

Lanterna frontala insa nu lumineaza doar prin leduri pentru lumina de proximitate, ci si prin bec cu halogen pentru spot de lumina. Ea are regulator pentru un nivel constant de iluminare pana bateriile sunt aproape descarcate.

Banda elastica ajustabila te ajuta sa ti-o fixezi bine pe cap, iar capul acesteia care se poate inclina este de un real ajutor in directionarea exacta a sursei de lumina.
Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

4,10(31 voturi)
5599 vizite

Sondaj

Ce sport extrem ati fi dispusi sa incercati in timpul verii?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si