Despre corturi: protectia la vant si soare

Publicat: 28 Feb 2012 13:20

Am vorbit despre ceea ce face diferenta intre un cort bun si unul slab calitativ in ceea ce priveste protectia supra-tendei la ploaie si apa, acum revin la cel de-al doilea criteriu de evaluare, acela al protectiei oferite contra vantului sau a razelor solare.

Criteriul 2 a￯￯ protectie la vant si soare

Folia exterioara a unui cort este foarte importanta, deoarece ea protejeaza ocupantii cortului de intemperiile naturii. Iar cea mai pacatoasa este desigur furtuna, fie ea cu ploaie torentiala sau doar vant foarte puternic.

Materialul ideal pentru folia exterioara a unui cort este poliesterul, din mai multe motive. Primul ar fi acela ca este slab deformabil, cu alte cuvinte cortul nu se va deforma in urma unui vant foarte puternic sau a unei furtuni. Al doilea ca protejeaza mai bine pe timp de vara si soare puternic, nelasand razele acestuia sa patrunda in cort.

Nu uita de folia interioara din plasa, ea nu trebuie sa lipseasca in niciun caz, pentru ca doar prin ea se produce aerisirea interiorului, cand zona/zonele de intrare in cort sunt inchise.

Poti opta si pentru nailon ca material, insa cu rezerve in ceea ce priveste elasticitatea si deformarea acestuia, mai ales in cazul; in care vrei sa folosesti cortul in conditii extreme, in zone stancoase, asezate in bataia vantului.

Un alt aspect de care e bine sa tii cont cont cand alegi un cort bun este culoarea supra-tendei si a foliei interioare. Alege culori cat mai deschise, gri, galben-pai daca intentionezi sa mergi cu cortul mai mult vara si in zone joase ca altitudine. Alege culori puternice, rosu, portocaliu, daca intentionezi sa mergi cu cortul in zone montane. Este bine sa fii reperat usor in caz de furtuna.

Importanta in ceea ce priveste protectia la vant este si forma cortului. Specialistii recomanda varianta iglu pentru ca forma rotunjita a acestuia intampina o rezistenta scazuta la vant, asadar pe furtuna cortul nu va fi foarte zdruncinat.

In final, trebuie sa te hotarasti ce fel de cort vrei sa achizitionezi in functie de numarul de sezoane pentru care acesta este destinat.

Specificatia aceasta o vei gasi pe orice cort care se respecta si inseamna gradul acestuia de a asigura confortul termic intr-o plaja mai mare sau mai mica de temperaturi.Modelele de 3 sezoane (adica petnru primavara, vara si toamna) sunt potrivite pentru camparea in vacante, excursii sau drumetii de scurta durata si in zone medii ca altitudine. Daca vrei sa ai un cort pentru drumetii extreme, achizitioneaza un model de 4 sezoane.

Citeste si despre impermeabilitatea cortului in articolul anterior!

Tashulina
Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

5,45(29 voturi)
2789 vizite

Sondaj

Ce sport de iarna practicati in mod regulat?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si