Despre corturi: impermeabilitatea

Publicat: 27 Feb 2012 11:48

Asta vara am decis sa imi cumpar un cort mai usor, deoarece urma sa il car pe motocicleta si nu vroiam sa am kilograme inutile in plus fata de bagajul si asa voluminos.

Si asa m-am apucat sa caut si sa ma documentez despre cum ar trebui sa fie un cort "light" care sa ofere si protectie buna la vant si ploaie, sa fie si confortabil si incapator si sa poata fi folosit atat primavara cat si vara sau toamna.

Am pus pe hartie criteriile pe care le-as avea in vedere inainte sa cumpar cortul si informatiile pe care le-am aflat pe parcurs. Iata ce-am sintetizat:

Criteriul 1 a￯￯ impermeabilitate

Cu alte cuvinte cat de bine "tine" cortul la ploaie. Si nu vorbim de doua-trei picaturi, ci la o ploaie torentiala cu durata de cel putin 15 minute.

Principalul material care fereste cortul de apa este supra-tenda. Aici intervine impermeabilitatea ei si numarul de mm care apare inscriptionat pe materialul din care e confectionata.

Supra-tendele bune au o rezistenta de 3000mm. Aceasta inseamna ca fiecare centimetru patrat de material rezista la o coloana de apa cu inaltimea de 3000mm.

Dar care e principiul? Acela al banalei umbrele care ne fereste de o ploaie zdravana, desi este foarte subtire. Pe scurt, se numeste tensiune de suprafata si este o forma de energie care exista la suprafata de separare a doua medii, care pot fi solide, lichide sau gazoase.

Odata cu primele picaturi de apa asezate pe suprafata supra-tendei apare tensiunea de suprafata iar urmatorul strat de picaturi va aluneca pe primul. Cu conditia ca supra-tenda sa fie foarte bine intinsa, asezata in unghi cat mai abrupt si, cel mai important, sa nu fie atinsa cu mana din exterior, pentru ca in caz contrar dispare tensiunea de suprafata si apa va patrunde imediat prin material.

Insa umiditatea din interiorul unui cort nu este cauzata doar de patrunderea apei din exterior, ci si de respiratia ocupantilor, de diferentele de temperatura si de multi alti factori, asa ca nu trebuie neglijate aerisirile unui cort, situate in general pe lateralele supra-tendei, acele portiuni din plasa care permit circulatia aerului.

Al doilea material care fereste cortul de apa este folia de podea si ea trebuie sa fie suficient de inalta astfel incat sa nu permita apei care se afla sub cort sa patrunda in acesta.

Indicele de impermeabilitate in cazul acesteia se situeaza undeva in jurul valorii de 5000 mm coloana de apa. Astfel te asiguri ca apa nu va patrunde in cort nici chiar daca te asezi chiar deasupra baltii formate de ploaie.

Afla si alte informatii despre protectia cortului la vant si soare!

Tashulina
Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

4,100(54 voturi)
3592 vizite

Sondaj

Ai incerca parapanta intr-un cadru organizat?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si