Despre corturi: greutate si materiale folosite

Publicat: 01 Mar 2012 16:34

Am vorbit despre ceea ce face diferenta intre un cort bun si unul slab calitativ in ceea ce priveste protectia supra-tendei la ploaie si apa, protectia la vant si soare puternic, acum revin la cel de-al treilea criteriu de evaluare, acela al greutatii totale a cortului si a materialului ales pentru betele de sustinere.

Criteriul 3 a￯￯ greutate totala si mod de montare

Aici recunosc ca voi tinde sa fiu subiectiva. Din punctul meu de vedere greutatea unui cort nu are voie sa depaseasca 3 kg, iar cele care se lauda a fi "light" 2,7 kg. Bineinteles, mentionez asta pentru ca asa cum spuneam la inceputul acestu periplu despre corturi, il voi cara pe motocicleta.

Insa cat de greu ar trebui sa fie un cort pt drumetii? Sau daca problema greutatii la carat nu exista, el fiind depozitat in portbagajul masinii? Sa vedem...

4 - 4.5 kg. Aceasta ar fi greutatea maxima pentru un model de 4 persoane. De obicei il cari in masina, pentru ca fiind vorba de 4 persoane, e vorba si de copii, iar drumetia se transforma mai degraba intr-o calatorie cu familia.

3.5 - 4 kg. Aceasta ar fi greutatea maxima pentru un model de 3 persoane.Prin 3 persoane putem intelege fie un cuplu si 1 copil, fie un cuplu si mai mult spatiu interior pentru bagaje.

3 kg. Aceasta ar fi greutatea maxima pentru un model de 2 persoane. Spatiu relativ suficiant pentru dormit, restrans pentru bagaje suplimentare.

Nu uita de asemenea ca pe langa cort mai trebuie transportate si multe alte lucruri cu care pleci in calatorie/drumetie: haine, sac de dormit, mancare si, cel mai important, apa. Asa ca alege cu grija.

Recomandarile in cazul tuturor corturilor sunt pentru bete de aluminiu de minim 8.5 mm. Cele mai bune modele de pe piata vin cu bete de duraluminiu de 11 mm, insa se accepta si minimul prezentat.

Exista si varianta betelor din fibra de sticla, insa trebuie mentionat ca acestea din urma stau prost la capitolul durabilitate in timp si stabilitate in timpul unei furtuni, avand tendinta sa se rupa mai usor.

Sunt recomandate corturile formate din 2 bucati (folia exterioara si cortul interior), pentru a evita producerea condensului si pentru mentinerea in interior a unei temperaturi optime.

Despre cuie scriu doar cateva cuvinte, pentru ca toata lumea stie ca aluminiul este net superior fierului, deoarece nu rugineste si este mult mai usor. Forma acestora nu este relevanta, poti alege fie cuie rotunde la capat, fie in unghi de 90 grade, care se fixeaza mai bine in pamant.

Tashulina
Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

5,65(23 voturi)
2107 vizite

Sondaj

Ce consideri indispensabil in echipamentul de drumetie?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si