Alpinism - tipuri de corzi

Publicat: 26 Sep 2012 14:11

Alpinismul este un sport indragit de multi, insa care presupune pe langa aptitudini fizice si o buna pregatire teoretica in ceea ce priveste echipametul potrivit la catarare.

Coarda este cea mai des utilizata dintre piesele de echipament folosite in alpinism. Ea este de mai multe tipuri:

Coarda statica
Folosita cu precadere in alpinismul utilitar si in speologie, coarda statica are ca principala caracteristica faptul ca ea nu se intinde.

Astfel ca pe portiuni fixe unde nu exista riscul de prabusire se opteaza pentru acest tip de coarda.

De asemenea in bouldering se intalnesc din ce in ce mai des corzile statice, mai ales in cazul peretilor de stanca foarte inalti.

Coarda dinamica
Folosita cu precadere in alpinismul sportiv, in escalada sportiva si in cazurile in care exista trasee de mai multe lungimi de coarda, coarda dinamica are ca principala caracteristica faptul ca se intinde foarte mult si preia mult din socul unei caderi in gol.

Acest tip de coarda este alcatuita din doua componente, miez si camasa. Miezul are in structura sa mai multe fire elastice, impletite intre ele cate 3.

Fiecare fir impletit astfel rezultat este impletit la randul sau cu un altul, rezultand un fir mai gros.

Firul final este imbracat apoi intr-o camasa exterioara.

Principala proprietate a acestui tip de coarda este extraordinara sa capacitate de intindere si apoi de revenire la starea initiala. Foarte utila in cazul in care alpinistul aluneca si cade in gol.
Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

3,53(58 voturi)
4236 vizite

Sondaj

Ati fi dispusi sa faceti scufundari intr-o zona populata de rechini?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si