Windsurfing - adrenalina sau relaxare

Publicat: 06 Feb 2012 16:30

Windsurf-ul poate insemna o plimbare relaxata pe o mare fara valuri sau o doza ridicata de adrenalina obtinuta prin executarea salturilor de peste 5 metri sau a unor trick-uri dificile.
Acest sport, care a luat nastere in anii `60, este prezent in Romania inca dinainte de 1990, iar in momentul de fata exista aproximativ 20 de practicanti fideli si un club formal de windsurf (Astoria).
Echipamentul necesar este format dintr-o placa, o vela si un harness (un soi de ham). Vei avea nevoie insa si de un costum de neopren ce asigura protectia termica a corpului atunci cand temperatura apei este scazuta.

In functie de genul de windsurf pe care vrei sa il practici, dimensiunea placilor si a velei poate diferi. Velele de wave au minim 3 mp, iar cele de racing sau freeride ajung si la 13 mp. Placile se situeaza intre dimensiunile de 70 si 170 de litri, ceea ce ar insemna 2-4 metri.

Windsurf-ul este de fapt un termen umbrela, care cuprinde: freeride, slalom, super X, speed racing, freestyle si wave. In Romania, practicantii windsurf-ului sunt axati mai mult pe freeride si freestyle, stiluri care nu se desfasoara pe un traseu prestabilit.

Windsurferii adepti ai freestyle-ului executa sarituri si trick-uri cat mai spectaculoase si prefera o mare agitata fata de freeride-eri, care doresc o plimbare linistita pe un vant nu foarte puternic.

Concursurile de windsurfing sunt foarte rare in Romania, in 2004 au fost doar doua evenimente: Campionatul National si Cupa Sprite, insa daca vreti sa fiti spectatori la o demonstratie de windsurf, nu ratati campul h2o Sand Style ce va avea loc la Mamaia in a doua jumatate a lunii iunie.

Un echipament de windsurf costa aproximativ 500 de euro daca il iei second-hand, iar pentru unul nou, mai putin de 1000 de euro nu ai cum sa cheltuiesti. Poate ti se pare scump acum, insa sigur vei uita de investitie dupa ce vei deveni dependent de surfing la 30-40 km/h pe o mare agitata.

Chiar daca vei cadea de nenumarate ori pana vei reusi sa inveti tehnicile de navigare si cum trebuie folosit vantul, rasplata iti va fi pe masura: adrenalina 100% in largul marii, departe de mal si de toate problemele pe care le-ai lasat acolo.
Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

4,36(11 voturi)
1712 vizite

Sondaj

Cursele pe circuit vs cursele pe traseu - care sunt mai spectaculoase?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si