Scubadiving - fascinatie pentru adancuri

Publicat: 02 Feb 2012 16:02

Scufundarile (termenul imprumutat este scubadiving) au devenit tot mai populare in randul pasionatilor de inot.Ele constituie un sport usor de realizat, distractiv si interesant. De ce este atat de popular?


Mai mult de 70 % din suprafata globului este acoperita cu apa. Misterul si frumusetea mediului subacvatic au fascinat oamenii inca din epoca preistorica.

Monstri din mitologie, descrierile din cartile lui Jules Verne sau scenele din filmele americane sunt doar cateva demonstratii ale influentei asupra imaginatiei umane.

Scufundarile realizate fara tub de oxigen, desi sunt periculoase, sunt practicate de cei care colecteaza perle, bureti de apa sau exemplare din diferite specii de animale.

Explorarile mediului subacvatic au inceput acum trei secole o data cu aparitia clopotului pentru scufundari si a costumelor largi umplute cu aer la suprafata.

Doar cateva descoperiri recente si imbunatatiri ale tehnologiei au permis oamenilor sa descopere lumea fascinanta a oceanelor si marilor in perfecta siguranta si confort.

Desi scufundarile cu rezerve de aer au inceput sa fie practicate in 1700, explorarile marine erau interzise oamenilor de rand si ideea de sport era departe de a fi pusa in practica. Dezvoltarea tehnologiei construirii valvelor si a comprimarii aerului in tuburi special construite a determinat aparitia primelor sisteme care sa poata fi denumite a￯￯echipament de scafandrua￯￯.

Primele tancuri de aer comprimat erau destul de grele si ineficiente deoarece aerul tasnea prea puternic in casca inotatorului. Intre 1942 si 1946, Jacques-Yves Cousteau (locotenentA￯ francez) si Emile Gagnan (inginer) au inventat `Aqua Lung` (plamanul), un mecanism constituit din valve sub presiune care permiteau aerului sa fie eliberat doar atunci cand scafandrul inspira.

In urmatoarele doua decenii, scufundarile experimentale realizate cu ajutorul acestui nou sistem s-au dovedit a fi eficiente si in 1960 aceasta activitate s-a transformat in sport.

NAUI a￯￯ Asociatia Internationala a Instructorilor de Scufundari a￯￯ a fost infiintata in 1960 cu scopul de a ii invata regulile acestui sport pe toti pasionatii de inot. PADI a￯￯ Asociatia Profesionista a Instructorilor de Inot a￯￯ a luat fiinta in 1967.

In anul 1970, echipamentul de scufundari a evoluat si sistemul de aer traditional a fost inlocuit de o vesta comoda, valve mai eficiente si mecanism de ridicare la suprafata.

In 1980-1990 acest sport fascinant s-a transformat intr-o afacere de miliarde de dolari, tinand cont de inovatiile aparute in design-ul costumelor si tehnicile de construire a echipamentului care sa ofere siguranta, comoditate si usurinta in utilizare.

Astazi, scufundarile sunt accesibile oricui si nu necesita investitii exagerate. De obicei, in apropierea locurilor amenajate pentru acest sport, se gasesc magazine specializate care ofera spre vanzare sau inchiriere costume sau accesorii necesare.

De asemenea exista numeroase cluburi sportive de unde se pot inchiria barci si unde puteti sa alegeti un instructor care sa va initieze in aceasta noua experienta.
Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

1(1 voturi)
1501 vizite

Sondaj

Cat de periculos consideri snowkitingul?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si