Scufundari in Lacul Belis - Fantanele
1/147
calendar_month 07 Mai 2012, 10:30
Lacul Belis - Fantanele este un lac artificial de acumulare situat in Muntii Gilaului, in judetul Cluj, la o altitudine de 990 m, avand o suprafata de 9,8 km patrati, o lungime de 13 km si un volum de 225 milioane de metri cubi.

Lacul Belis - Fantanele a fost proiectat pe cursul superior al Somesului Cald la sfarsitul anilor 60, oamenii comunei Belisului vechi fiind obligati sa se stramute pe actuala localizare a lui in perioada 1970-1974.

Singura constructie care nu a fost mutata a fost biserica din Giurcuta de Jos, fiind construita din piatra si necesitand un efort prea mare pentru desprindere si transportare.

De aceea in verile secetoase cand apa lacului scade foarte mult se pot vedea ruinele fostei biserici din catunul Giurcuta de Jos.

Si cum un lac de asemenea dimensiuni si cu o istorie atat de a￯￯pitoreascaa￯￯ nu putea ramane neexploatat, Belis a￯￯ Fantanele a devenit de mult timp o locatie trecuta pe lista pasionatilor de scufundari.

Insa o a￯￯vizitaa￯￯ subacvatica in biserica scufundata de la Belis necesita destula experienta de scufundare, echipament complet si coechipier bun, deoarece vizibilitatea nu este tocmai buna iar apele lacului destul de reci, de maxim 8 grade la adancime.

Nivelul lacului trece cu 10-12 metri de turla bisericii iar pozitionarea exacta deasupra acesteia trebuie facuta cu ajutorul GPS-ului. Baza bisercii este undeva la 30 de metri adancime, pe un sol malos care reduce drastic vizibilitatea.

Scufundarea trebuie facuta lent, deoarece spartura din zid prin care se face patrunderea in biserica este destul de mica, in locul unei foste ferestre de acces catre interior.

Intunericul total spart doar de razele lanternelor care se chinuie sa imprastie malul fin din apa creeaza o imagine tulburatoare, iar linistea mormantala din jur te duc cu gandul la o pelicula de Hitchcock.

https://