Scubadiving - fascinatie pentru adancuri
7/79
calendar_month 02 Feb 2012, 16:02
Scufundarile (termenul imprumutat este scubadiving) au devenit tot mai populare in randul pasionatilor de inot.

Ele constituie un sport usor de realizat, distractiv si interesant. De ce este atat de popular?


Mai mult de 70 % din suprafata globului este acoperita cu apa. Misterul si frumusetea mediului subacvatic au fascinat oamenii inca din epoca preistorica.

Monstri din mitologie, descrierile din cartile lui Jules Verne sau scenele din filmele americane sunt doar cateva demonstratii ale influentei asupra imaginatiei umane.

Scufundarile realizate fara tub de oxigen, desi sunt periculoase, sunt practicate de cei care colecteaza perle, bureti de apa sau exemplare din diferite specii de animale.

Explorarile mediului subacvatic au inceput acum trei secole o data cu aparitia clopotului pentru scufundari si a costumelor largi umplute cu aer la suprafata.

Doar cateva descoperiri recente si imbunatatiri ale tehnologiei au permis oamenilor sa descopere lumea fascinanta a oceanelor si marilor in perfecta siguranta si confort.

Desi scufundarile cu rezerve de aer au inceput sa fie practicate in 1700, explorarile marine erau interzise oamenilor de rand si ideea de sport era departe de a fi pusa in practica. Dezvoltarea tehnologiei construirii valvelor si a comprimarii aerului in tuburi special construite a determinat aparitia primelor sisteme care sa poata fi denumite a￯￯echipament de scafandrua￯￯.

Primele tancuri de aer comprimat erau destul de grele si ineficiente deoarece aerul tasnea prea puternic in casca inotatorului. Intre 1942 si 1946, Jacques-Yves Cousteau (locotenentA￯ francez) si Emile Gagnan (inginer) au inventat `Aqua Lung` (plamanul), un mecanism constituit din valve sub presiune care permiteau aerului sa fie eliberat doar atunci cand scafandrul inspira.

In urmatoarele doua decenii, scufundarile experimentale realizate cu ajutorul acestui nou sistem s-au dovedit a fi eficiente si in 1960 aceasta activitate s-a transformat in sport.

NAUI a￯￯ Asociatia Internationala a Instructorilor de Scufundari a￯￯ a fost infiintata in 1960 cu scopul de a ii invata regulile acestui sport pe toti pasionatii de inot. PADI a￯￯ Asociatia Profesionista a Instructorilor de Inot a￯￯ a luat fiinta in 1967.

In anul 1970, echipamentul de scufundari a evoluat si sistemul de aer traditional a fost inlocuit de o vesta comoda, valve mai eficiente si mecanism de ridicare la suprafata.

In 1980-1990 acest sport fascinant s-a transformat intr-o afacere de miliarde de dolari, tinand cont de inovatiile aparute in design-ul costumelor si tehnicile de construire a echipamentului care sa ofere siguranta, comoditate si usurinta in utilizare.

Astazi, scufundarile sunt accesibile oricui si nu necesita investitii exagerate. De obicei, in apropierea locurilor amenajate pentru acest sport, se gasesc magazine specializate care ofera spre vanzare sau inchiriere costume sau accesorii necesare.

De asemenea exista numeroase cluburi sportive de unde se pot inchiria barci si unde puteti sa alegeti un instructor care sa va initieze in aceasta noua experienta.

Sondaj

Ati fi dispusi sa faceti scufundari intr-o zona populata de rechini?