Scuba diving versus Free diving

Publicat: 13 Apr 2012 11:18


Pasionatii scufundarilor se impart in doua categorii mari, diferentiate prin tipul de echipament folosit la explorarea subacvatica.

Scufundarile cu echipament complet (masca, labe, snorkel, vesta compensatoare, lest cu greutati, detentor, manusi, costum de neopren si tuburi de oxigen) iti ofera perspectiva unor timpi mai mari de scufundare, la adancimi considerabil mai mari si in ape cu vizibilitate mai scazuta.

Scufundarile fara tuburi de oxigen, cunoscute si sub numele de scufundari in apnee sunt preferate de foarte multe persoane care considera ca interactiunea cu mediul acvatic este mult mai autentica.

Care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui tip de scufundare?

Scuba diving

Originea cuvantului a￯￯scubaa￯￯ este un acronim al sintagmei a￯￯self contained underwater breathing apparatusa￯￯ - SCUBA si semnifica scufundarile efectuate cu aparatura speciala de respirat.

Propulsarea in apa se efectueaza fie cu ajutorul labelor de scafandru fie cu ajutorul unor moatoare de propulsare atasate la costumul de scafandru, in cazul in care se fac explorari la adancimi mari sau de lunga durata.

Respiratia se efectueaza cu ajutorul unui tub atasat buteliei prin care scufundatorul inspira aer comprimat. Aerul este apoi expirat in apa sau in alt tub, in functie de tipul sistemului.

Sistemul care ajuta propriu zis scufundatorul este detentorul, al carei functie este sa destinda aerul de la presiunea mare la care acesta se afla stocat in butelie, la presiunea corespunzatoare adancimii la care se afla scafandrul. De asemenea tot cu ajutorul lui se permite o respiratie fara efort, cu o frecventa obisnuita.

Free diving

Scufundarea libera sau in apnee se realizeaza prin tinerea respiratiei, fara ajutorul unui aparat autonom de respirat sub apa. Denumirea de scufundare in apnee isi are originile in limba greaca, la cuvantul apneiu (a = fara, pneiu = a respira).

Scufundarea libera reprezinta cea mai veche modalitate de scufundare si era frecvent folosita de pescuitorii de perle si margean din antichitate, care foloseau pentru etansarea urechilor bucati de bureti imbibati cu ulei, iar pentru nari clesti confectionati din carapace de broasca testoasa.

Free diving-ul cere insa un organism foarte rezistent si obisnuit cu efort sustinut. Functia pulmonara marita pentru o cat mai mare rezistenta a plamanilor fara aer, tensiunea arteriala foarte stabila, vederea foarte buna, muschii bine antrenati si calmul psihic reprezinta doar cateva din cerintele obligatorii ale unui scufundator liber.

Scufundarile libere nu se fac insa in orice fel de apa. Iata cateva din conditiile care trebuie indeplinite de un lac pentru a fi optim pentru free diving:

- sa aiba adancimea de cel putin 10-20 metri
- apa sa aiba vizibilitatea de cel putin 2 metri
- sa nu aiba restrictii de scufundare (cum sunt multe din lacurile de acumulare)
- apa sa aiba temperatura acceptabila (costumul de neopren de 5-7 mm este oricum obligatoriu, insa la temperaturi scazute apa isi pierde din claritate)
Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

3,47(15 voturi)
2334 vizite

Sondaj

Urmaresti cursele de Formula 1?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si