Ancient Black Sea Shipwrecks

Publicat: 05 Iul 2012 14:38

Ancient Black Sea Shipwrecks (Epavele antice din Marea Neagra) este studiul epavelor din antichitate gasite in Marea Neagra.

In 1976, Willard Bascom a sugerat ca apele de adancime, anoxice, ale Marii Negre ar putea conserva navele din antichitate scufundate, deoarece organismele devoratoare de lemn nu ar putea supravietui acolo.

La o adancime de 150 m, Marea Neagra contine insuficient oxigen pentru a sustine cele mai cunoscute forme biologice de viata.

Initial un lac de apa dulce, Marea Neagra a fost inundata cu apa sarata din Marea Mediterana in timpul Holocenului. Afluxul de apa sarata a izolat stratul de apa dulce de sub el si intrucat lipsa miscarilor interne a impiedicat oxigenul proaspat sa ajunga la adancime, s-a creat un corp de apa meromictic.

Mediul anoxic, ostil pentru multe organisme biologice care distrug lemnul in apele oxigenate, ofera un site de testare excelent pentru studiu arheologic de apa adanca.

Intr-o serie de expeditii, o echipa de arheologi marini condus de Robert Ballard a identificat ceea ce par a fi tarmurile antice, cochilii de melci de apa dulce si vaile raurilor inecate la o adancime de aproximativ 100 m, pe coasta Marii Negre a Turciei moderne.

Datarea cu radiocarbon de molustelor de apa dulce ramane indicat o varsta de aproximativ 7.000 de ani.

Echipa a descoperit trei epave antice la vest de orasul Sinop la adancimi de 100 m, care dateaza din perioada romana tarzie (sec. II-IV d.Hr.), precum si din A￯perioada bizantina (sec. V-VII d.Hr.).
La est de Sinop, echipa a descoperit o epava remarcabil de bine conservata, la o adancime de 320m, in Marea Neagra de apele adanci anoxice.

Coca navei si intreaga incarcatura sunt intacte, ingropate in sedimente. Structurile sale de punte sunt, de asemenea, intacte, inclusiv un catarg cu inaltimea de 11 metri . Datarea cu radiocarbon a lemnului epavei ofera data 410-520 d.Hr. Aceasta nava a fost numita a￯￯Sinop Da￯￯, de catre echipa de Ballard.

In anul 2000, Ballard si echipa au efectuat o expeditie care s-a concentrat pe explorarea fundul marii la aproximativ 15-30 km vest de Sinop, precum si pe suplimentarea sondajului de adancime la est si la nord de peninsula. Proiectul lor a avut mai multe scopuri.

Ei au incercat sa descopere daca site-urile de locuit ale omului ar putea fi identificate in peisajul antic scufundat, au examinat fundul marii in cautarea epavelor pentru a testa ipoteza ca apele anoxice de mai jos de 200 ar proteja epavele biologice de atacurile asupra componentelor organice si au cautat date despre o ruta comerciala straveche intre Sinop si Crimeea, asa cum indicau vestigiile arheologice terestre.

Via: www.scubadivingcenter.ro
Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

6,62(8 voturi)
4633 vizite

Sondaj

Cat de periculos consideri snowkitingul?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si