Costumul de neopren este esential la scuba diving
9/94
calendar_month 06 Feb 2012, 16:15
Un costum umed excelent trebuie sa se comporte ca un al doilea strat de piele. Sa fie flexibil, adaptabil si in acelasi timp suficient de rezistent pentru a asigura maximum de protectie termica si confort indiferent de conditiile de scufundare.

Mai mult decat un simplu accesoriu, costumul umed trebuie sa fie alcatuit din componente care pot fi usor combinate si suprapuse astfel incat sa raspunda exact oricarei exigente impuse de mediul de scufundare.

Obiectivul principal al producatorilor de echipament pentru scuba diving este cel de a asigura confortul maxim si de a permite performante optime pentru cei care il folosesc.

Aqualung a investit constant in proiectarea unor modele complexe de costume, in locul celor conventionale, care sunt simple, neergonomice si cu o durata de viata destul de scurta.

Costumele oferite de cei mai prestigiosi producatori de echipament din lume va sunt puse la dispozitie acum si in Romania, de catre Carpatica Dive Center.

Aspectele foarte importante de care trebuie sa tii cont cand iti cumperi un costum de neopren sunt : calitatea neoprenului, croiala, cusaturile, izolatia in zonele periferice.

Un neopren de buna calitate are o durata de viata de 4 ori mai lunga decat cel standard, oferindu-ti confortul termic necesar pe parcursul scufundarii.

Costumele sunt concepute in functie de tipul de apa in care vrei sa te scufunzi. Exista modele long si shorty, avand grosimea neoprenului de la 3mm pana la 5.5 mm, in marimi si modele cat mai variate pentru a putea alege costumul in care te simti cel mai bine sub apa.

Costume uscate. Cum te poti bucura de o scufundare exceptionala in ape reci?

Costumul uscat este cel care iti permite sa faci scuba diving la temperaturi scazute de pana la 4C. Chiar in apa rece ca gheata e posibil sa te bucuri de o incursiune subacvatica in total confort termic.

Costumele semiuscate si uscate sunt fabricate dintr-un neopren special, precomprimat care izoleaza perfect corpul, protejand pielea de apa foarte rece. Aceste costume asigura un transfer termic foarte redus intre corp si mediu.

Pentru scufundarile in ape cu temperaturi cuprinse intre 4C - 8C costumele uscate si semi-uscate sunt esentiale. Datorita mansetelor si fermuarelor etanse acest tip de costum are un grad termo izolant ridicat, mentinand langa piele un strat fin de apa incalzita la temperatura corpului.

Chiar si in cazul unei scufundari in conditii greu de suportat, un costum uscat iti asigura confortul maxim sub apa. Un mediu izolator mai bun decat apa este aerul, ambele impiedicand corpul sa piarda caldura, prin minimizarea schimburilor de energie intre corp si mediu.

Astfel costumele uscate, asigurand un strat fin de aer intre costum si piele, permit scufundarea sub gheata sau la temperaturi extrem de scazute. Manusile, botoseii si gluga au deasemeni un rol protector, asigurand un maxim confort in cazul scufundarilor in ape reci.

Sondaj

Care e cel mai important criteriu in alegerea rolelor?