Raftingul - plutind pe raurile salbatice

Publicat: 06 Feb 2012 16:56

Folosirea plutelor de lemn pentru transport pe apa avea o mare importanta in trecut, mai ales cand acest transport se face ape rauri rapide si cu multi curenti. Oricum, raftingul modern (primele asemenea plute au fost folosite de armata) este una dintre cele mai noi activitati care au facut ca zone neumblate in trecut sa fie astazi la indemana atletilor, celor interesati de modalitati de recreere si turistilor.

Ritmul vietii ce devine din ce in ce mai alert (mai ales in orase), precum si poluarea mediului, la nivel local sau global, au facut necesara petrecerea timpului in mijlocul naturii, mai ales pentru cei ce vor sa-si cultive sanatatea.

Aceste nevoi au crescut cererea pentru ecoturism si au contribuit la dezvoltarea activitatilor care au ca obiect natura.

Raftingul este cea mai semnificativa activitate pentru cei ce cauta o vacanta cu activitate. In afara faptului ca raftingul este un sport, este si o miscare care vrea a proteja raurile si natura, in general. Activitatea de rafting pe raurile repezi din salbaticie a devenit din ce in ce mai cunoscuta si practicata mai ales pentru ca nu ai nevoie de mari calitati de atlet pentru a-l practica.

Poti face asta ca simplu turist, dornic de aventura, avand in vedere faptul ca echipajele sunt mereu foarte bine dotate si insotite de un ghid cu mare experienta. Ghidul da o mai mare siguranta echipajului, avand in vedere ca este la current cu eventualele riscuri sau obstacole se apar pe parcursul traseului.

Riscuri cand practici rafting

Posibilitatea de a te confrunta cu impedimente in timp ce faci rafting poate fi anticipata consultand datele clasificarii raurilor (scala de clasificare a raurilor, de la 1 la 6, ne arata cat de pretentioase pot fi unele dintre rauri), care variaza in functie de diferentele bruste de nivel ale apei, precum si in functie de bancurile de nisip existente.

Cu cat raul este mai pretentious, cu atat practicarea raftingului devine mai interesanta, de foarte multe ori turistii transformandu-se in inotatori. Chiar daca doua rauri sunt clasificate la fel pe aceasta scala, ele pot diferi foarte mult, avand in vedere ca unele elemente pot fi divergente.

In aceasta evaluare a raurilor, foarte multi factori se refera la curentii foarte puternici ce exista, la factorul de inaccesibilitate si la riscurile ce trebuie luate in calcul.

Fara a tine cont de aceasta clasificare a raurilor (exceptand clasificarea cu numarul 6), cel mai mare `risc` este acela de a te indragosti de rafting, rauri si natura, in general.
Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

7(3 voturi)
1552 vizite

Sondaj

Cati bani ati fi dispusi sa dati pe un echipament complet de scuba diving?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si