Raftingul - navigatie la extrem

Publicat: 07 Feb 2012 11:18

Multi dintre dumneavoastra au auzit de rafting. Insa probabil nu ati avut timp sa va informati mai mult despre ce presupune acest sport. Desemnam generic a￯￯raftinga￯￯ coborarea in josul raului cu o ambarcatiune.

Pentru aceasta, raul si ambarcatiunea trebuie sa indeplineasca anumite conditii.Navigind prin apa dulce

Conditiile pe care apa curgatoare trebuie sa le indeplineasca sunt: volum suficient de apa, cadere (adica viteza apei sa fie mare) si, optional, mediu inconjurator curat. Volumul de apa e obligatoriu pentru a nu ne pune pe uscat prea des.

Caderea e necesara pentru a face cursul apei rapid, fapt care impreuna cu obstacolele naturale va duce la o coborire mai dificila, solicitanta. Va imaginati ca raftingul pe o apa linistita nu are nici o noima.

Pentru asa ceva este mai potrivita o barca mare sau o pluta. In ceea ce priveste peisajul si curatenia malurilor si a apei nu cred ca are rost sa dau explicatii a￯￯ nimeni nu vrea sa navigheze intr-o apa murdara sau printre gunoaie...

Cum sa alegi nava
Practic toate tipurile pot fi folosite, cu exceptia plutelor, din pacate. Pina prin anii a￯￯50 era posibila navigatia pe Bistrita cu pluta, dar actualmente, din cauza amenajarii hidrologice a bazinului, nu se mai poate cobori decat pe infime portiuni si asta doar in perioadele in care sunt ploi abundente sau primavara.

Cea mai des folosita ambarcatiune este barca gonflabila. Usoara, cu pescaj mic si stabila, barca de cauciuc reprezinta ambarcatiunea care este recomandata incepatorilor, buna chiar si pentru excursii familiale. Intr-o astfel de barca se sta comod, senzatia de teama este redusa pentru ca se rastoarna foarte greu iar compartimentele ei reduc riscurile unei dezumflari rapide.

Mare atentie la barcile pneumatice din material plasticat a￯￯ acest material se taie usor si se dezumfla rapid. Cele mai mari satisfactii le aduce un caiac usor, inchis, pentru una sau doua persoane.

Atentie, exista caiace pentru ape statatoare, deloc recomandate in apele mici involburate, cu obstacole naturale, pe care se practica indeobste raftingul. Un amanunt deloc neglijabil consta in alegerea materialului din care este confectionata ambarcatiunea.

Cu exceptia barcilor de cauciuc trebuie ales un material moale, de preferinta un plastic semidur, care preia socurile fara a se sparge. Total contraindicate sunt fibra de sticla si plasticul casant.

Precautii necesare
Bagajele pe care le ducem cu noi, mai ales daca ne pregatim pentru o excursie mai lunga, trebuie sa fie puse in saci de plastic, bine legati pentru a impiedica patrunderea apei in orice situatie. Coborirea pe o apa de dificultate medie aduce dupa sine cel putin o palma de apa pe fundul barcii, oricit de buni navigatori ati fi.

Daca ne aflam in sezoane friguroase, ori daca apa este excesiv de rece, ar fi bine sa avem un costum de neopren sau cel putin haine de schimb. Este imposibil sa scapam uscati dupa o zi de coborare pe un rau involburat. Asezarea bagajelor si a persoanelor in ambarcatiune trebuie sa tina cont de doi factori.

Unul este distribuirea uniforma a greutatii pe fund pentru ca barca sa fie cufundata aproximativ egal in toate patru bordurile. Al doilea cere ca navigatorii sa stea cu picioarele in barca, cu fata catre aval, vaslind fiecare doar pe un singur bord care va fi stabilit de comun acord inca de la inceputul calatoriei. In cazul in care sint si pasageri, acestia trebuie sa stea de preferinta pe fundul barcii, obligatoriu cu fata catre directia de mers.

Un articol de Dan Pavaloiu
Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

5,50(2 voturi)
1485 vizite

Sondaj

Cati bani ati fi dispusi sa dati pe un echipament complet de scuba diving?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si