Whitewater. O aventura care se pregateste

Publicat: 07 Feb 2012 12:29

Traiesti cumva pentru whitewater? Sunetul valurilor si al apei involburate iti da fiori pe sira spinarii? Iti place adrenalina pe care ti-o da datul peste cap la 360 de grade? Sau gandul de a te juca cu apa si curentii te innebuneste in miezul noptii? Cu alte cuvinte - ai kayaking-ul in sange?

Fie ca il are sau nu, un kayaker de apa dulce a￯￯intelepta￯￯ cunoaste toate practicile, si are intreaga pregatire si intregul echipament care ii sunt vitale cand se confrunta cu situatii limita precum curentii cei mai periculosi. Totul se intampla cu o viteza de neinchipuit cand esti pe apa, cu atat mai mult pe apa unui rau care, spre deosebire de apele statatoare, se misca dupa bunul plac, iar daca nu esti bine pregatit pentru asta a￯￯ atat fizic cat si psihic a￯￯ ai toate sansele sa dai de belea inainte sa apuci sa reactionezi.

Insa nu lasa riscurile sa te indeparteze de acest sport deopotriva distractiv si eliberant. Ia lucrurile pas cu pas, incetul cu incetul, invatand tehnicile vaslitului sigur, antrenandu-te pentru cele mai variate situatii, si, pe masura ce inveti noi manevre, integreaza-le a￯￯repertoriuluia￯￯ tau.

Lectiile fac totul

Daca esti nou a￯￯in bransaa￯￯, sau n-ai mai practicat sportul de ceva timp, este indicat sa te inscrii la un curs, unde sa beneficiezi de ajutorul unui instructor calificat.
Gaseste un club in zona ta, sunt resurse foarte bune, si majoritatea au instructori certificate, daca vrei sa inveti de la cei mai buni. Asigura-te ca ti se ofera toate conditiile. Pune toate intrebarile pe care le consideri necesare instructorului, inainte de a te apuca de treaba.

O alta optiune ar fi sa faci o calatorie ghidata, in cazul in care doresti sa iti reamintesti cum stau lucrurile.

Daca ai ceva mai multa experienta si te intereseaza aprofundarea tehnicilor stapanite pana acum, ideea de a lua cateva lectii de aducere-aminte nu este foarte rea, la fel cum nici cea de a face o incursiune pe ape mai a￯￯linistitea￯￯, pentru a-ti revizui practicile si skill-urile nu este de ici de colo.

Planuiesti o escapada catre o destinatie necunoscuta? Foarte bine, ai planuri seriose! Dar pentru asta, ai nevoie de un ghid care sa te familiarizeze cu zona. Vei dori cu siguranta sa aduni cat mai multa informatie despre raul pe care urmeaza sa-ti exerciti talentul de vaslas.

Plan de securitate

Un lucru de care trebuie sat ii cont in permanenta este modificarea conditiilor climatice si a nivelelor apei, precum si pericolele intampinate in apele foarte agitate. Trebuie sa te informezi asupra locurilor sigure de aterizat, accesului apelor curgatoare catre sosele si autostrazi, si agentiilor locale in caz de urgenta.

Este bine sa iti cunosti capacitatile si limitele, si sa nu abuzezi de nici unele la maximum, dar si nivelul celor din grupul tau. Kayaking-ul per au are propriile reguli si asteptari de la participant.

Cei mai experimentati sunt intotdeauna constienti de propriile limite, insa incepatorii nu au cunostintele si tehnica necesara pentru a realize cand e cazul sa se opreasca. De aceea un ghid experimentat poate fi o alegere inteleapta, mai ales daca esti nou in vaslit si te aventurezi catre teritorii necunoscute.

Antreneaza-te pentru neasteptat, pregateste-ti calatoria mult inainte, si nu vei avea nici un motiv sa nu faci din kayaking aventura vietii tale!
Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

9(1 voturi)
1572 vizite

Sondaj

Ce credeti despre asigurarile de accident in cazul sporturilor extreme?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si