Rezervatia complexa Cheile si Pestera Topolnitei
1/134
calendar_month 07 Feb 2012, 23:05
Pestera Topolnitei, nu departe de schitul cu acelasi nume, se afla in partea centrala a Podisului Mehedinti, intre localitatile Marga si Ciresu, la 30 km nord de Tr. Severin. Apele Topolnitei adunate in subteran au strapuns muntele si au format gigantice galerii de o rara spectaculozitate.

Prin lungimea ei de 10.330 m pestera este a doua ca marime in tara (dupa Pestera Vantului) si a 17-a din lume.

Galeriile insumeaza 12.000 m, dispuse pe 5 etaje, dintre care Galeria Racovita de 1.570 m este cea mai impresionanta formatiune speologica din Carpati.

In galerii, cu sali uriase si cascade de apa, se intalnesc forme bizare de relief, de unde si denumirile: Marea lumanare, Padurea cu lumanari, Marele dom stalagnitic, Lacul de Clestar etc. La usa de la iesire a pesterii cresc exemplarele de lalea pestrita (Fritillaria montana), monument al naturii.

Cheile Topolnitei se desfasoara mirific pe aproape 20 de km strabatand in lung podisul Mehedinti. Zona este incarcata de peisaje miraculoase, escalade, ape care apar si dispar, povarnisuri calcaroase, vai fertile strajuite de paduri specii sudice (fag, gorun, cer, mojdrean, tufarisuri de stanca).

In apropierea satului Paunesti din comuna Godeanu se afla Padurea Borovat (56 ha) formata din pin negru in amestec cu fag si subarboret specific zonei.

Sondaj

Ce sport extrem ati fi dispusi sa incercati in timpul verii?