Pesteri cu lacuri subterane din zona Retezat - Godeanu
1/136
calendar_month 07 Feb 2012, 23:11
La sud de Valea Lapusnicului, pe unde altadata se scurgea cel mai lung ghetar din Carpatii romanesti (13 km lungime, 300 m grosime), se afla asa-numitul Retezat Mic, alcatuit preponderent din calcare.

Aici se afla paradisul pesterilor (Pestera Ursoaicei, Pestera lui Zeicu, Dalma cu Brazi, Pestera cu Cuie), avenelor (Avenul din Stana Tomii) si cheilor (Butii, Scocului), dar si "resedinta" unui personaj legendar, Iovan Iorgovan, care l-a tarat pe balaur printre munti, sapand cu spinarea acestuia Valea Jarului.

In plus, pentru profesionisti, cataratori si scufundatori, se pot explora in nestire Piatra Altarului, Ponoras, Micula, Osoi, Fagului, Vadu Crisului, Valea cu Pesti, Dalma cu Brazi sau mai noile Danea si Coltului.

Toate aduna sute de kilometri de labirinturi subpamantene, zeci de lacuri, sute de specii unice, milioane de roci mai vechi decat intreaga omenire, candelabre, stalactite si stalagmite nascute din multe milenii, picatura dupa picatura, un fir de calcar dupa altul.

Stranse intr-un peisaj de basm, de parca natura ar fi vrut sa ia o pauza si sa faca ceva frumos doar pentru sine, departe de ochii lumii.

Dalma cu Brazi

Urcusul istovitor este pe deplin justificat pentru acesta pestera. Se pleaca din Valea Jiului de Vest, iar pestera e strajuita de un palc de brazi falnici, care au dat si denumirea pesterii.

Intrarea triunghiulara si galeria vestibulara usor descendenta arata caracterul receptor al pesterii, astazi situata pe un etaj fosil.

Pestera are apa pe o mare parte a galeriilor, facand ca cizmele de cauciuc sa fie indispensabile explorarii.

Dupa intrare, lacul din sala mare incepe chiar din zona vestibulara. Ocolind o insula cu o imensa coloana mergem si gasim o alta galerie scurta ornamentate cu speleoteme ciudate, atat de umplere cat si de presiune. Pagoda, bradul, copitele sunt doar cateva din cele ce ne-au starnit imaginatia.

O stalagmita in forma de teancuri de farfurii poate fi admirata in sala mare a pesterii, desi au fost vizitatori suficient de isteti sa o murdareasca de noroiul abundent din jur.

Un alt punct interesant este insula din sala lacului, pe care va puteti simti pret de cateva clipe stapani.

O alta galerie ascendenta pleaca spre o salita mica unde oase de Ursus Spelaeus au fost incastrate in calcit. Galeria are o continuare ingusta care la un moment dat devine impenetrabila omului. Speleotemele de aici sunt demne de toata admiratia si justifica renumele pesterii care are galerii in lungime totala de doar cateva sute de metri. Pestera este suficient de murdara ca sa nu va recunoasteti echipamentul la iesire.

Sondaj

Ati fi dispusi sa faceti scufundari intr-o zona populata de rechini?