Izbucul Tauz - Muntii Apuseni

Publicat: 28 Feb 2012 15:01

Una dintre cele mai spectaculoase zone de scufundari in pestera o reprezinta Izbucul Tauz, la ora actuala cea mai adanca pestera scufundata din Romania, situata in Muntii Apuseni.

Un izbuc este un izvor carstic care la prima vedere nu are nimic spectaculos si reprezinta gura de iesire dintr-o pestera sau galerie carstica inundata a unui rau sau parau, in drumul sau catre suprafata.

Cum se ajunge la Izbucul Tauz?

Pe drumul ce duce la catunul Casa de Piatra si Pestera Coiba Mare din Muntii Apuseni. Poteca spre Izbucul Tauz incepe in dreptul Morii lui Filea, coboara in vale si se continua la baza unor versanti abrupti.

Cu cei 87 de m adancime, la care s-a ajuns pana in prezent, este cel mai adanc sifon explorat din Romania.

E un izbuc greu datorita adancimii, distantelor mari de parcurs submers si din cauza traseului foarte ascendent in partea remontanta a izbucului (practic un tub vertical cu diametrul de 20m) care dupa presupunerile specialistilor da intr-un spatiu aerat.

Izbucul Tauz este cunoscut pasionatilor de cave diving ca o pestera ramificata, scufundata, umpluta cu peste 25.000 litri de apa, o zona cu un farmec aparte de care speologii se simt atrasi pentru adancimea ei.

Iata si o filmare de la Izbucul Tauz. Credit video: Tudor
Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

5,50(30 voturi)
7293 vizite

Sondaj

Urmaresti cursele de Formula 1?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si