Cenote Angelita - ceata din adancuri

Publicat: 07 Iun 2012 11:26

Daca printre pasiunile tale se numara divingul atunci cu siguranta ai auzit de cel mai spectaculos "rau subacvatic" din lume. Cum rau subacvatic? Pai simplu, asta este impresia pe care ti-o creeaza o scufundare in Cenote Angelita, o caverna subterana situata in Tulum, Mexic.

Primii 29 de metri de scufundare iti dezvaluie o priveliste fascinanta unde apa dulce are o nuanta azurie si o claritate de oglinda. Insa coborand in adancuri ai parte de o surpriza de proportii!

La 30 metri adancime vei avea brusc senzatia ca nu vezi bine. Si nu, nu este de la claritatea apei, care se mentine, ci vei admira in toata spelendoarea lui un...rau. Cu copaci in jur, cu mal, chiar si cu frunze moarte cazute alaturi. Sau cel putin asa vei crede.

Caci in realitate nu este vorba de niciun rau, ci doar de un strat gros de hidrogen sulfuros, format la imbinarea apei dulci cu cea sarata, strat care confera o senzatie ireala de ceata miscatoare.

Intre 30 si 60 de metri culoarea se schimba brusc in verde, apoi in cenusiu si vizibilitatea scade dramatic.

Insa fascinatia acestui loc a adus aici sute de pasionati care au realizat sedinte foto superbe, cum este cazul si cu scafandrul profesionist Anatoly Beloshchin.

De unde vine numele Cenote Angelita?
Cenote sau cavern/cave reprezinta niste gauri subterane, de regula subacvatice, formate in zonele muntoase sau cu activitate vulcanica prezenta sau trecuta.

Pentru explorarea acestora ai nevoie obligatoriu de brevet de scufundator profesionist si scufundarea se face in grup de minim 2 persoane.

Pentru oamenii Maya, aceste locuri cum este Cenote Angelita reprezinta zone cu puternice conexiuni magice catre divinitate. Cenote in traducere maya inseamna chiar "grota sacra" si se pronunta "say-no-tay", fiind derivat din cuvantul mayas "dzonot".

Aceste grote subacvatice s-au format in decursul a mii de ani in toata Peninsula Yukatan din Mexic si si-au creat ecosisteme proprii, cu formatiuni calcaroase impresionante.

Iata doua filmari din adancuri si imaginile surprinse de Anatoly Beloshchin in Cenote Angelita:Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

7,50(12 voturi)
5499 vizite

Sondaj

Urmaresti cursele de Formula 1?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si