Pestera Micula din Parcul National Apuseni
calendar_month 07 Feb 2012, 23:08
Pestera lui Micula a fost descoperita in anul 1978 de catre membrii Cercului Speologic Oradea. Pestera se afla in Valea Craiasa la o altitudine de 500 m.
Intalnim aici spatii largi, galerii si diaclaze foarte inguste, lacuri, cursuri active si cascade, domuri si gururi, stalactite si stalagmite, draperii si coloane, perle de pestera si calcita flotanta.
Prima cascada a cavitatii este Cascada Mica. Apoi urmeaza galeriile: Sala Mare si Sala Macrameelor unde exista elemente de depunere chimica: gururi, formatiuni de bazin, stalactite, stalagmite, coloane.
Dupa Sala Macrameelor urmeaza Lacul Rozelor pe suprafata caruia pluteste calcitul flotant, fenomen de rara amploare intalnita.
Urmeaza galeria Valea Perlelor, Sala Cascadei, Cascada Mare (formata pe un plan alunecos), Galeria Minunilor, deosebita datorita formatiunilor intens colorate. La capatul Galeriei Minunilor intram brusc in Sala Iadului unde se afla cea mai mare cascada a pesterii (40 m).
De o mare valoare sunt si vestigiile paleontologice gasite aici printre care se numara si un schelet de urs in conexiune anatomica, acestuia lipsindu-i insa craniul.
Pestera este in curs de explorare si datorita importantei stiintifice deosebite, vizitele in pestera se limiteaza doar la cele de explorare si cercetare stiintifica.
Localizare:
Pestera Micula este situata pe aria localitatii Chiscau, in sud estul judetului Bihor.
Cai de acces:
- pe sosea DN 76 Oradea - Sudrigiu 72km;
- Deva a Sudrigiu - 96km;
- DJ 763 Sudrigiu a Chiscau - 16 km;
- pe calea ferata: linia Oradea a Holod a Vascau - statia Sudrigiu
Noutati