Izbucul Tauz - Muntii Apuseni
1/137
calendar_month 28 Feb 2012, 15:01
Una dintre cele mai spectaculoase zone de scufundari in pestera o reprezinta Izbucul Tauz, la ora actuala cea mai adanca pestera scufundata din Romania, situata in Muntii Apuseni.

Un izbuc este un izvor carstic care la prima vedere nu are nimic spectaculos si reprezinta gura de iesire dintr-o pestera sau galerie carstica inundata a unui rau sau parau, in drumul sau catre suprafata.

Cum se ajunge la Izbucul Tauz?

Pe drumul ce duce la catunul Casa de Piatra si Pestera Coiba Mare din Muntii Apuseni. Poteca spre Izbucul Tauz incepe in dreptul Morii lui Filea, coboara in vale si se continua la baza unor versanti abrupti.

Cu cei 87 de m adancime, la care s-a ajuns pana in prezent, este cel mai adanc sifon explorat din Romania.

E un izbuc greu datorita adancimii, distantelor mari de parcurs submers si din cauza traseului foarte ascendent in partea remontanta a izbucului (practic un tub vertical cu diametrul de 20m) care dupa presupunerile specialistilor da intr-un spatiu aerat.

Izbucul Tauz este cunoscut pasionatilor de cave diving ca o pestera ramificata, scufundata, umpluta cu peste 25.000 litri de apa, o zona cu un farmec aparte de care speologii se simt atrasi pentru adancimea ei.

Iata si o filmare de la Izbucul Tauz. Credit video: Tudor

https://


Sondaj

Ce consideri indispensabil in echipamentul de drumetie?