Lista completa a echipamentului pentru canyoning

Publicat: 07 Feb 2012 18:09

Echipament individual

Neoprenul semiuscat de 3 sau 5 mm, recomandabil cel de 5 mm, pentru ca asigura un confort termic bun chiar pentru perioadele de debut sau sfirsit ale sezonului (aprilie - noiembrie). Asigura si o protectie mecanica la lovituri si socuri. Poate fi protejat de contactul direct cu stancile cu ajutorul unor cotiere sau genunchiere.

Casca este obligatorie, exista modele speciale de canyoning, cu orificii de scurgere a apei, dar se poate folosi si o casca de alpinism, conditiia esentiala fiind buna fixare si ajustare pe cap. Casca protejeaza impotriva caderilor de pietre si de eventualele lovituri de pereti.

Manusi, recomandabil din neopren de 3 mm, asigura protectie termica, protectie mecanica la atingerea stancilor sau a eventualelor obstacole si protectie impotriva frecarii corzii la coborarea in rapel.

Incaltamintea este confectionata din neopren de 5 mm cu talpa tare si aderenta care sa permita deplasarea pe rocile din apa. O varianta de compromis o poate constitui folosirea ciorapului de neopren impreuna cu o gheata de munte.

Ciorapi de neopren de 3 mm se folosesc impreuna cu incaltamintea de neopren in cazul temperaturilor scazute , in cazul folosirii unei incaltari prea mari sau impreuna cu o gheata de munte obisnuita.

Cagula asigura protectie termica si la umezeala, poate fi separata de costum sau integrata in jacheta.

Hamul poate fi de tip canyon sau un ham normal de escalada sau speologie, situatie in care se recomanda folosirea unei protectii.

Bucla dubla de asigurare, echipata cu carabiniere.

Coborator tip 8 model normal sau modelul special pentru canioane, prevazut cu clapeta si care permite eliberarea rapida a corzii.

Blocator "Shunt" care asociat cu o cordelina si un coborator permite urcarea pe coarda.

Coarda, se foloseste o coarda statica sau o coarda speciala pentru canyoning, care prezinta avantajul ca pluteste. Lungimea corzii va fi de minim dublul inaltimii cascadei celei mai mari pe care doriti sa o coborati.

Saci de transport al materialelor, prevazuti cu orificii pentru evacuarea apei si saci etansi pentru transportul echipamentelor care nu trebuie sa se ude. In sacii neetansi este bine sa se introduca si un bidon etans pentru materiale, care va asigura flotabilitatea in situatia caderii sacului in apa.

Bidoane etanse sunt folosite pentru transportul materialelor care nu trebuie sa se ude.


Fluier, trusa medicala, coarda salvare 20 m, cordeline, folie supravietuire, coborator opt de rezerva, cutit, ochelari scufundare, spituri (placuta, cheie de piulita, ciocan), bricheta, lanterna, chingi, bucle, geanta echipament, echipament radiocomunicatii, echipament semnalizare, etc.

Este bine sa aveti la Dvs. tot ce credeti ca va este necesar pentru ca la marginea apei, intre munti, rar veti gasi din intamplare ceea ce va lipseste.
Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

4,50(6 voturi)
1455 vizite

Sondaj

Ce sport extrem ati fi dispusi sa incercati in timpul verii?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si