Accident aviatic Buzau - elicopter IAR 216 B
5/520
calendar_month 06 Iul 2012, 11:02
Exact cand s-au comemorat doi ani de la tragedia aviatica de la Tuzla (n.r 5 iulie 2012), un alt a￯￯sicriu zburatora￯￯ a trimis in pamant patru militari, intre care si doi vranceni, cu elicopterul militar de tip IAR 316.

B ALLOUETTE, adica a￯￯ciocarliea￯￯ in limba franceza, apartinand scolii de Aplicatie pentru Fortele Aeriene de la Boboc, a pierdut legatura cu baza ieri, in jurul orei 12.00, iar maistrii militari Catalin Topoliceanu, cu 1.100 de ore de zbor la activ, si Viorel Cojocaru, cu 650 de ore de zbor, au fost carbonizati in urma prabusirii elicopterului, alaturi de un capitan comandor si un student la aviatie militara ; militarii dau vina pe tehnica invechita.

Tragedia aviatica produsa ieri la Buzau a lovit in plin doua familii din Focsani. Maistrii militari Catalin Topoliceanu si Viorel Cojocaru, ambii din Vrancea, si-au pierdut viata in urma accidentului produs in apropiere de Buzau, la aproximativ 20 km distanta de Ramnicu Sarat si in urma caruia au murit patru militari.

A fost ultimul zbor de antrenament pentru cei doi mecanici de zbor si colegii lor, capitan-comandorului Mitica Docuz si studentul stefan Coropetchi de la Academia de Aviatie.

Elicopterul militar de tip IAR 316 B, al scolii de Aplicatie pentru Fortele Aeriene de la Boboc, a pierdut legatura radio cu baza in jurul orei 12.00 si s-a prabusit la scurt timp dupa aceasta, in zona localitatii Posta Calnau, la 5 km de baza.

Echipajele de pompieri si ambulantele au gasit cu greu aparatul de zbor intr-un lan de porumb. In urma impactului cu solul, elicopterul a luat foc, iar printre ramasite au fost gasite trupurile arse ale victimelor.

a￯￯Din ordinul sefului Statului Major General, conform procedurii, au fost retinute la sol toate aeronavele de tip IAR 316 B, pana la elucidarea cauzelor producerii evenimentului. De asemenea, au fost luate masuri pentru securizarea zonei de impact. O comisie a Statului Major al Fortelor Aeriene cerceteaza cauzele producerii accidentului aviatic, iar rezultatele anchetei Parchetului Militar vor fi facute publice la finalul cercetarilora￯￯, a informat MApN.

La cateva ore si familiile militarilor au aflat vestea despre cumplitul accident. Familiile, prietenii si colegii sunt in doliu si au numai cuvinte de lauda pentru cei ce au fost vrancenii Catalin Topoliceanu si Viorel Cojocaru.
Militari de cariera

Maistrul militar Catalin Topoliceanu, in varsta de 38 de ani, este din Focsani si avea la activ peste 1.100 de ore de zbor. Dupa vestea cumplita, toate rudele au venit intr-un suflet la parintii militarului pentru a le fi alaturi in aceste momente dificile.

Catalin Topoliceanu a imbratisat aceasta meserie datorita tatalui sau care a fost maistru militar la unitatea de Aviatie din Focsani. a￯￯A crescut cu mine aici. I-a placut armata de mic, tatal lui era aviator. Nu a mai fost in pericol niciodata, are medalii.

Era un baiat bun. Este o familie care nu merita sa i se intample astaa￯￯, a spus una dintre vecinele militarului. O alta vecina a mecanicului de zbor a spus ca il cunoaste de mic pe Catalin: a￯￯Un baiat nemaipomenit, cu educatie. Tatal aviator si copilul la fel. in pare foarte rau de ela￯￯. In urma acestuia au ramas in urma o sotie indoliata, dar si o fetita, eleva in clasa II-a.

Si familia maistrului militarA￯Viorel Cojocaru, de 44 de ani, a primit vestea ca un soc. Acesta avea 650 de ore de zbor, era casatorit si tatal unei fete. a￯￯De elicopterul care s-a prabusit la Buzau am auzit la televizor.



Prea des pica in ultimul timp avioane si elicoptere, tot ce zboara. Sotia este asistenta la spital si are o fata. Tatal sau a fost tot militar, la Cotesti, unitatea militara de munitie. Era un vecin deosebit. Dumnezeu sa-l ierte!a￯￯, ne-a spus una dintre cunostintele acestuia.

Doi ani de la tragedia de la Tuzla

Accidentul s-a produs exact in ziua in care s-au implinit doi ani de la producerea tragedieiA￯ de la Tuzla, judetul Constanta, in urma careia au murit 12 militari. Printre cei decedati s-a aflat si locotenent-comandorul Catalin Vicentiu Antoche din municipiul Focsani.

Acesta a decedat pe 5 iulie 2010, dupa ce avionul militar de tip Antonov AN-2 s-a prabusit langa aerodromul din Tuzla.

Acesta era comandant de subunitate la scoala de Aplicatie pentru Fortele Aeriene din Boboc, judetul Buzau, iar in timpul producerii accidentului aeronava executa o misiune de zbor pentru antrenamente de parasutare. Catalin Vicentiu Antoche a fost avansat in grad post-mortem si decorat cu ordinul a￯￯Steaua Romaniei cu Spadea￯￯. De atunci, lacrimile familiei sale aproape ca nu s-au oprit.

Mesaj de condoleante de la ministerul Apararii

Ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, a imbarbatat familiile indoliate, insa nu a spus nimic despre aparatele de zbor cu probleme, pe care dau vina colegii celor decedati.

a￯￯Am aflat cu adanc regret si tristete despre decesul capitan-comandorului Mitica Docuz, maistrului militar Catalin Topoliceanu, maistrului militar Viorel Cojocaru si al studentului stefan Coropetchi, cazuti la datorie in accidentul aviatic produs joi, 5 iulie 2012.

La doi ani de la evenimentul tragic de la Tuzla, in care au pierit 12 militari ai fortelor aeriene si navale, pe care i-am comemorat cu totii astazi (ier n.r.), aviatia militara trece printr-un moment extrem de dureros: pierderea a inca patru camarazi.

Moartea celor patru aviatori demonstreaza inca o data dimensiunea riscurilor la care se supun zilnic, atat in misiuni de lupta, cat si in zboruri de antrenament, militarii romani. (...)

Ne exprimam intreaga compasiune si adresam sincere condoleante familiilor indoliate, tuturor celor care i-au iubit si le-au fost aproape. Dumnezeu sa-i odihneasca!a￯￯, a spus Corneliu Dobritoiu, ministrul Apararii Nationale. (R. MANOLACHE, A. IVAN)

https://


Sursa: ziaruldevrancea.ro

Sondaj

Ce parere ai de echipamentul complet pe timpul verii?