In viitorul apropiat se vor face salturi cu parasuta din cosmos

Publicat: 06 Feb 2012 14:34

Oamenii de stiinta vor sa duca sporturile extreme in afara atmosferei. Saltul cu parasuta de pe o racheta, de la 36.000 de metri inaltime, este cea mai recenta idee de sport extrem. Ea are toate sansele de a fi pusa in practica, si asta chiar in urmatorii doi ani, asigura activistul spatial Rick Tumlison, citat de revista PopSci.com.

Tumlison, a￯￯un vizionar al cosmosuluia￯￯, dupa cum il numesc ziarele americane, este fondatorul Fundatiei Frontiera Spatiala, detine compania Orbital Outfitters (Costumierii Orbitali) si si-a facut un nume prin proiectele sale extraplanetare. a￯￯Scufundarea spatialaa￯￯ - space diving - este o preocupare mai veche la care construieste deja de citiva ani, cu ajutorul unei echipe de astronauti si oameni de stiinta. Pina acum insa nu a vrut sa dea detalii in media, dar zvonurile stirnite in jurul proiectului l-au determinat sa il prezinte oficial la Conferinta Internationala de Dezvoltare Spatiala, care a avut loc luna trecuta in Dallas.

Printre membrii echipei, Tumlison i-a numit pe fostul membru NASA Jon Clark, a carui sotie a murit, in 2003, in accidentul navetei Columbia, si pe consultantul politic spatial Jim Muncy. Acestia au povestit ca proiectul exista si in planurile NASA, de citiva ani, cercetatorii institutiei gindindu-se la acest sistem pentru salvarea astronautilor in situatiile de urgenta.

a￯￯Saritoriia￯￯ se vor lansa de pe anumite rachete, dezvoltate de XCOR sau Armadillo Aerospace, companii care s-au interesat deja de colaborarea cu Tumlison. Vor a￯￯calatoria￯￯ cu ajutorul unor minimotoare cu reactie pina la altitudinea optima, de unde isi vor putea da drumul la parasute pentru a ajunge inapoi pe Terra. Testele vor incepe, initial, de la 1.500 de metri si vor ajunge, treptat, pina la cei 36.000 pe care vrea sa-i doboare Tumlison.

a￯￯Am vrea sa debutam cu primul test serios la sfirsitul lui 2008 si apoi sa incepem sa construim de acoloa￯￯, a declarat Tumlison. El planuieste ca inovatia sa fie lansata, in acelasi timp, si pe tv.

Pretul aventurii cosmice nu a fost aproximat inca de Tumlison, dar el a precizat totusi ca va fi a￯￯mult mai putin decit turismul suborbitala￯￯. Americanul prevede pentru viitorul nu foarte indepartat o piata importanta pentru sporturile extreme in afara planetei, printre care si surfingul orbital.


Sursa: Cotidianul
Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

2(2 voturi)
1768 vizite

Sondaj

Ce parere ai de echipamentul complet pe timpul verii?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si