Saltul cu parasuta - tandem sau metoda AFF?

Publicat: 17 Mai 2012 13:22

Pentru cine n-a experimentat pana acum un salt cu parasuta este greu sa inteleaga din cuvinte senzatiile care te incearca atunci cand esti in aer, cele 30 de secunde de cadere libera in care esti doar tu si cerul.

Cei care au mai multe salturi la activ stiu insa ca acele senzatii de libertate absoluta nu pot fi pe deplin savurate la salturile in tandem, alaturi de instructor, ci doar la cele AFF (accelerated freefall).


Care este diferenta intre cele doua tipuri de salturi?

Saltul in tandem presupune ca persoana care urmeaza sa sara este legata de o alta persoana, ambele urmand sa sara in acelasi timp.

Legaturile sunt efectuate prin hamuri speciale iar ambele persoane sar cu aceasi parasuta, de mari dimensiuni.

Cea de-a doua persoana este de regula instructorul, care s-a asigurat ca i-a facut anterior saltului instructajul celui care solicita saltul.

Salturile in tandem se efectueaza in pozitia a￯￯pe burtaa￯￯ si in caderea libera se ating viteze de maxim 200 km/ora.

Exista cateva restrictii inaintea unui salt, acestea fiind fie de natura medicala (persoana sa nu fie cardiaca, sa nu fi consumat bauturi alcoolice inainte), fie de natura fizica (sa nu fi facut scufundari cu cel putin 24 ore inainte de salt).

Pentru salturile in tandem nu este nevoie de licenta de parasutism. Un salt costa intre 500 si 700 lei. Daca vrei sa fii filmat sau fotografiat in timp ce sari, costurile urca cu inca 20%. Daca le vrei pe ambele, cu inca 20%, deoarece pentru acestea mai este nevoie de inca un om care sa sara impreuna cu tine si instructorul.

Saltul AFF presupune ca persoana care urmeaza sa sara va sari singura, fara instructor legat de ea.

Salturile AFF se efectueaza insa doar dupa absolvirea cursului de parasutism, ce presupune 7 module practice, plus un modul de teorie. Modulele practice presupun un salt din avion de la inaltimea de 4.000 metri, avand doi instructori cate te tin pe perioada caderii libere, pe parcursul primelor trei nivele.

In urmatoarele patru module vei sari doar cu un singur instructor, insa nelegat de tine. Vei avea parasuta ta, pe care tu o ve deschide singur.

Dupa acest curs vei putea obtine licenta de parasutism, recunoscuta international. Poti continua apoi cu salturile de consolidare (pana la 25 de salturi), cand pot primi licenta A.

Salturile AFF se efectueaza fie in pozitia a￯￯pe burtaa￯￯, fie in pozitia vertical, cu capul sau picioarele in jos. La salturile verticale in caderea libera se ating viteze de pana la 270 km/ora.

Un salt AFF costa doar 100 euro, daca ai urmat cursul de parasutism si ai obtinut licenta. Cursul variaza intre 900 si 1100 euro.

Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

5,33(21 voturi)
5952 vizite

Sondaj

Care sunt cele mai spectaculoase trick-uri in skateboarding?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si