Prin Bucuresti: Turnul de parasutism
calendar_month 12 Apr 2012, 13:48
Autor: Robert Lazar a redactor
foto: Catalina Cosma a fotoreporter
www.teenpress.ro
Probabil putini dintre voi stiu ca in Bucuresti se afla cel mai mare turn de parasutism din Romania. Il gasiti usor in fostul complex sportiv si cultural a23 Augusta. Ajungeti in cinci a zece minute de mers pe jos de la statia de metrou Muncii.
Multi oameni trec zilnic pe langa el pentru a scurta drumul catre destinatie. Putini ii stiu povestea. Turnul acesta a fost construit in 1951 si dat in folosinta in 1953. La vremea aceea acest turn reprezenta o inovatie in contextul in care turnurile de parasutism erau construite din metal.
Bunul nostru conducator de la acea vreme a vrut sa faca o economie pentru popor si a ordonat construirea unui turn de beton. Aceasta decizie a dus la o economie de 50%. Asta nu inseamna ca a fost si usor de construit. Trebuia facut din beton si trebuia construit repede.
Asa ca nu s-a folosit o schela exterioara ca la majoritatea constructiilor, pentru ca ar fi fost prea mare si instabila.
Da, ar fi fost instabila pentru ca turnul are o inaltime de 80 de metri si o adancime de 50 de metri. Degeaba am vrut noi sa intram inauntru. Are doua usi cu un lacat mare, iar una dintre usi e ramforsata la baza, semn ca altii au incercat sa o scoata cu ajutorul rangilor.
Din ce am tras cu ochiul prin usile ruginite, am vazut un monitor vechi de calculator si un panou electric cu multe beculete. Ne-am documentat si am aflat ca in varf ajungi prin intermediul unei scari utilitare (adica in plan vertical).
Pana in varf exista patru locuri de popas, ca sa nu-ti dai duhul pe acolo a niste bancute de fier bagate in beton si legate de scara.
In varf se afla un pod metalic de zece tone si 25 de metri. Acum ganditi-va ca nu e usor sa faci un turn din beton, fara sa folosesti schela exterioara si care sa sustina o asemenea greutate. S-a folosit o tehnologie luata de la rusi, a cofrajelor alunecatoare (google it!), iar in felul asta se puteau construi doi metri de turn pe zi (ciuda asiaticilor).
Peretii turnului au la baza o grosime de 35 de cm, iar in varf o grosime de 15 cm. Turnul e gandit sa reziste si unui uragan.
In prezent, turnul reprezinta un bat inalt de beton. Cei de la Aeroclubul Roman au decis sa-l inchida acum doi-trei ani. Nu pentru ca era defect, ci pentru ca au considerat ca are nevoie de o noua imagine. Se pare ca ei nu stiu sa aprecieze frumusetea unui graffiti.
Se pare ca altii stiu si se tot strang la baza turnului si mai refac desenele. Altii il gasesc ca un loc bun de giugiuleala sau de bagat in vena. Nu m-ar mira sa gasesti pe acolo si vreun camionagiu care ase da cu parasutaa.
M-am tot uitat dupa cineva de la paza si n-am vazut pic de paznic, asa ca nu e recomandat sa te duci acolo noaptea. Totusi, pe timp de zi si mai ales vara, tot spatiul din jurul lui e bun de jucat un tenis de picior sau diferite jocuri de parc.
Noutati