Zone de zbor in Hunedoara, Timisoara, Arad

calendar_month 07 Feb 2012, 16:26
Hunedoara
Uroi
Decolare: N A ' " E A ' "
Altitudine: 350 m
Aterizare: N A ' " E A ' "
Altitudine: 203m
Descriere: Se poate decola pe orice directie a vantului, dar de obicei bate Est sau V cu o componenta. Se poate face dinamica ff ushor si se poate prinde termica.
Se poate ajunge cu masina pana la baza dealului apoi pe jos pana in vf. Aporx 15 min de urcat lejer.
Aterizarea se poate face oriunde, pe un platou foarte mare. La vest este un fost poligon de tragere, iar la Est, pasune.
Particularitati: Cand bate vantul cu componenta de Sud, zborul dinamic este exact ca zborul la faleza.
Localizare: La 12 km de Deva cel mai apropiat oras este Simeria.
Posibilitati de cazare: in cort la baza dealului, sub cerul liber sau la Vila Deor la 1 km de deal
Perioada cea mai buna pentru zbor: ianuarie decembrie
Autor: Vasiliniuc Dani
Parang
Decolare: N A ' " E A ' "
Altitudine: intre 1300 si 2000
Orientare: toate directiile
Aterizare: N A " ' E A " '
Altitudine: 1000
Accesul se face cu telescaunul sau cu picioarul.
Posibilitati de cazare: hotel in oras sau cabane montane
Perioada cea mai buna pentru zbor: iarna si vara
Timisoara
Remetea Mica - Sarlota
Decolare: N 45A 58' 06" E 21A 30' 03" Altitudine: 194 Orientare: N sau S Aterizare: N A " ' E A " ' Altitudine: 134
Descriere: Panta de scoala, pentru incepatori. Ideal pentru primii pasi in lumea zborului, locul are la baza o campie in toata regula unde se poate ateriza in siguranta sau se pot face gonflaje. Panta dinspre N este mai accentuata si mai usor de abordat. In directia S diferenta de nivel este mai mica, existenta unei livezi, a unei baraci din fier si a cainilor ciobanesti o fac mai neplacuta.
De asemeni, in conditii de dinamica duza din coama dealului poate prezenta pericol pentru incepatori (efect Venturi). Accesul se face de pe DN ce leaga Timisoara de Lipova. In dreptul localitatii Masloc se face o ramificatie prin care se ajunge in Remetea Mica. La capatul satului se face un drum forestier ce are acces la panta. Se poate urca cu masina in locul de decolare. Posibilitati de cazare: La cort.
Autor: Luka Gheza
Arad
Siria
Decolare: N A ' " E A ' "
Orientare: S
Aterizare: N A ' " E A ' "
Descriere: Panta are inclinatie moderata permitand o decolare rapida. Se pot intinde simultan doua sau chiar trei aripi. Accesul se face urcand pe un drum forestier cu masina pana la locul de decolare. Se poate decola in orice directie, cu ceva dificultate spre E. Locurile de decolare sunt diverse situate la mica distanta intre ele. Singurul la care e de mers pe jos este cel de la Galsa, la 1.6 km de cetate, deci 15- 18 minute de mers pe jos (usor).
Toate celelalte locuri de decolare sunt accesibile cu masina. Particularitati: Diferenta de nivel dintre locul de decolare si cele de aterizare este de 183 m sau 290 m. Ofera parapantistilor si nu numai, un deosebit punct belvedere asupra zonei inconjuratoare. Panta are o "caldare" sau "duza" . Directia de vant predominanta este Sud sau Sud-est, Sud-vest.
Este o panta ideala atat pentru avansati, care pot decola chiar de langa cetate, cat si pentru incepatori, care au posibilitatea de a decola de pe pantele de scoala. Atat terenul de decolare cat si cele de aterizare sunt lipsite de obstacole. Mai putem intalni o tufa pe ici pe colo dar asta nu reprezinta o problema. Oricum panorama pe care o ofera cetatea Siria merita efortul de a incerca aceasta panta. Nu ai zilnic ocazia sa vezi de sus ruinele unei cetati.
Parapantistii din Arad si Timisoara sunt de gasit aici An fiecare sfarsit de saptamana care ofera conditii de zbor. Localizare: Cetatea Siria se afla la 27 km de Arad. Pe soseaua Deva - Arad din localitatea Paulis incepe drumul spre Siria. Perioada cea mai buna pentru zbor: Din primavara pana toamna tarziu se poate conta pe ascendenta termica nelipsita la acest deal.
Nota: Siria este locul de unde s-au reusit cele mai lungi zboruri din tara, recordul fiind de 140km (cel putin pana in 2006). Inca din luna aprilie se pot realiza zboruri impresionante, termica si plafonul peste 2000m facilitand din plin acest lucru.
Autor: Mircea Iorga
Sursa: parapanta.ro
Noutati




