Riscuri la bungee jumping - dezlipirea de retina

Publicat: 30 Mar 2012 13:58

Atunci cand practici bungee jumping te expui in mod constient unor riscuri de accidentari sau afectiuni medicale.

De accea este obligatoriu ca starea ta de sanatate inaintea sariturii sa fie una buna si de aceea ti se cere in cele mai multe cazuri avizul medical ca esti apt pentru saritura.

In cazul in care tensiunea ta este mare sau oscilanta nu vei avea voie sa sari, la fel ca si in cazul in care suferi de afectiuni cardiace sau respiratorii sau ai suferit fracturi recente.

Iata cateva date despre una din afectiunile la care se supui atunci cand sari cu coarda de bungee jumping:

Dezlipirea de retina
Reprezinta o afectiune oftalmologica grava caracterizata prin desprinderea (decolarea) retinei senzoriale de la nivelul insertiei sale pe epiteliul pigmentar.

Traumatismele sau leziunile la nivel ocular pot duce la o fisurare a corpului vitros cu patrunderea umorii vitroase pe sub retina.

In timpul sariturii cu coarda de bungee jumping presiunea intracraniana creste brusc si creste odata cu ea si presiunea intraoculara, fapt ce poate determina destul de frecvent desprinderea retinei.

Semne si simptome ale dezlipirii de retina:
- senzatie de greutate sporita in globul ocular
- fosfene (flashuri luminoase bruste si puternice)
- fotopsii (aparitia in campul vizual a diferite obiecte plutitoare)
- scaderea acuitatii vizuale (vedere incetosata)
- metamorfopsii (distorsionarea obiectelor)
- amputarea periferica a campului vizual (aparitia unei zone/umbre negre la periferia ochiului)
- testul Amsler grid pozitiv (liniile drepte sunt percepute ca fiind curbe)

Consultul oftalmologic de urgenta se impune si el trebuie sa contina testarea acuitatii vizuale, evaluarea campului vizual, reflexul pupilar fotomotor (care releva existenta unui traumatism ocular anterior), masurarea presiunii intraoculare, examinarea corpului vitros si examinarea fundului de ochi cu oftalmoscopul.

Tratamentul dezlipirii de retina este exclusiv chirurgical si se face prin:
- criopexie (crioterapie cu fotocoagulare laser, cu cicatrizare a rupturii)
- retinopexie (introducerea unui volum de aer in corpul vitros care va face compresia pe retina si va inchide ruptura/fisura)
- vitrectomie si cerclaj scleral (suturare de benzi circulare de silicon la sclera)
Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

10(2 voturi)
2387 vizite

Sondaj

Ce sport extrem ati fi dispusi sa incercati in timpul verii?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si