Riscuri bungee jumping - traumele coloanei

Publicat: 08 Iun 2012 10:15

Atunci cand practici bungee jumping te expui in mod constient unor riscuri de accidentari sau afectiuni medicale. De accea este obligatoriu ca starea ta de sanatate inaintea sariturii sa fie una buna si de aceea ti se cere in cele mai multe cazuri avizul medical ca esti apt pentru saritura.

In cazul in care tensiunea ta este mare sau oscilanta nu vei avea voie sa sari, la fel ca si in cazul in care suferi de afectiuni cardiace sau respiratorii.

Iata pe scurt unul din riscurile la care te supui, din punct de vedere medical, atunci cand sari cu coarda de bungee jumping:

Traume ale spatelui si coloanei vertebrale
Reprezinta afectiuni neurologice destul de grave caracterizate prin lezarea terminatiilor nervoase de la nivelul coloanei vertebrale, cauzate de socul smuciturii din coarda de bungee jumping.

Leziunile coloanei vertebrale sunt cu atat mai periculoase cu cat nu prezinta simptome imediat dupa saritura, ci uneori si la o saptamana dupa incident. Astfel ca inevitabil persoana se va misca, iar miscarile la nivelul leziunii pot determina agravarea lafectiunii medulare.

Leziunile la nivelul coloanei vertebrale in timpul unei sarituri bungee pot aparea in urmatoarele situatii:

- cand persoana sare prea aproape de macara si loveste fie dupa saritura fie in timpul ridicarii din coarda o zona a macaralei

- cand persoana care sare executa saritura legata de glezne, iar coarda este una mai rigida; socul apare la intinderea maxima a corzii de bungee, imediat inainte ca persoana sa fie ridicata inapoi catre macara; leziunea este la nivelul vertebrelor.

- cand persoana care sare executa saritura legata cu ham de bazin; socul apare la intinderea maxima a corzii de bungee, imediat inainte ca persoana sa fie ridicata inapoi catre macara; leziunea este la nivelul vertebrelor de langa bazin.

Leziunile la nivelul coloanei vertebrale care pot aparea in timpul sariturii bungee sunt:

- leziunea medulara - vatamarea sau traumatizarea cordonului medular, insotita de compromiterea totala sau partiala a functiilor, determinand deficiente si tulburari vegetative, motorii, reflexe si senzitive

- ischemia medulara - interuperea alimentarii cu sange prin obturare sau compresia arterelor aferente, proces ce va genera necrozarea zonei afectate

Gravitatea tulburarilor neurologice determinate de saritura bungee este determinata de tipul leziunii medulare, partiala sau totala, si de sectiunea medulara afectata.

Leziunile medulare complete localizate la nivel cervical determina instalarea tetraplegiei. Cele localizate la nivel toracal determina instalarea paraplegiei, pe cand cele localizate la nivel lombar determina aparitia manifestarilor sindromului coada de cal (afectarea nervilor spinali din zona lombara, sacrala si coccigiana).
Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

5,15(20 voturi)
4819 vizite

Sondaj

Cat de riscant este parasutismul?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si