In memoriam Petru Lazar

Publicat: 18 Iun 2012 10:52

Autor: Sebastian Radu
pilotmagazin.ro

Aviatia romana a pierdut sambata (n.r. 16 iunie 2012) pe unul dintre cei mai buni piloti pe care putea sa ii aiba. Comandorul Petru Lazar a decolat si nu s-a mai intors. Ultima demonstratie a lui, filmata de la Boboc.

Monumentului lui Aurel Vlaicu de la Banesti i se va alatura un altul, dedicat unuia dintre cei mai buni piloti de la noi, comandorul Petru Lazar.

In varsta de 57 de ani, a￯￯Petoa￯￯, cum era cunoscut printre colegii de breasla, a murit sambata, 16 iunie 2012, pe campul de zbor de la Banesti, acolo de unde si Vlaicu a decolat pentru ultima oara.

Alaturi de alti zburatori de avioane ultrausoare, comandorul venise la Banesti la o intrunire aviatica si tocmai se inscrisese in concursul de aterizare la punct fix.

La una dintre aterizari insa, a acrosat cu trenul de aterizare sau cu una dintre rotile acestui element unul dintre cablurile unui stalp de inalta tensiune aflat in apropierea axului pistei.

Rezultatul a fost socant: Petru Lazar s-a prabusit, pierzandu-si viata la mansa avionului ultrausor Aerostar Festival.

Accidentul este frustrant pentru toata lumea, caci Petru Lazar era unul dintre putinii piloti de incercare de la noi.

Angajat al Aerostar Bacau, el testa avioanele si le dadea OK-ul inainte ca alti piloti sa urce la mansa lor. Zbura orice fel de aeronava: de la Mig-ul cu reactie la micile ulm-uri de cateva sute de kilograme.

Si-a facut meseria cu pasiune si responsabilitate. Era constient ca de priceperea lui in a testa aparate noi depindea viata colegilor sai.

a￯￯Tot timpul incerci limitele. Si e un fel de joc cu focul, care e placut de ce sa nu recunoastem. Toata lumea umbla dupa adrenalinaa￯￯, spunea comandorul.

Mi-l amintesc de acum trei ani cand am servit micul dejun la aceeasi masa, intr-o dimineata a Campionatului National de ULM. Mi-l amintesc de sambata, de la mitingul aerian de la Buzau, acum doua zile, cand a evoluat cu Festivalul in fata a mii de oameni.

Va pot spune un singur lucru: Romania a pierdut un pilot de elita, iar noi, aviatorii, un model si un coleg de exceptie! Sa te odihnesti in pace, maestre!


Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

10(3 voturi)
2784 vizite

Sondaj

Ati fi dispusi sa faceti scufundari intr-o zona populata de rechini?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si