Cum a murit Iuri Gagarin?

Publicat: 24 Sep 2012 10:13

Rusia a dezvaluit vineri concluziile, ramase `secret de stat` pana astazi, formulate de comisia care a anchetat moartea cosmonautului Iuri Gagarin, decedat in 1968 la bordul unui MIG sovietic, a￯￯ o eroare de pilotaj, comisa de acest erou national pentru a evita o sonda atmosferica, scrie Mediafax.

Pe 27 martie 1968, la mansa unui avion MIG-15 de antrenament cu doua locuri, cosmonautul sovietic s-a prabusit alaturi de copilotul sau, in regiunea Vladimir la nord-est de Moscova, in circumstante ramase neelucidate.

Accidentul, petrecut la 7 ani de la performanta lui Iuri Gagarin din 12 aprilie 1961, cand a devenit primul om care a ajuns in spatiu, a socat intreaga opinie publica, dar ancheta care a urmat a fost clasata drept a￯￯secret de stata￯￯ de catre autoritatile sovietice, acest statut fiind anulat abia vineri, dupa 43 de ani.

In perioada in care Rusia sarbatoreste cu mare pompa 50 de ani de la zborul lui Gagarin in spatiu, un reprezentant al departamentului arhivelor de la Kremlin, Alexandr Stepanov, a citit in cadrul unei conferinte de presa un document extras din dosarul desecretizat al concluziilor formulate de comisia de ancheta.

a￯￯Concluziile comisiei: in virtutea analizei circumstantelor in care s-a produs accidentul aerian si a elementelor de ancheta, cauza cea mai probabila a catastrofei este o manevra brusca (a pilotului) pentru a evita o sonda atmosfericaa￯￯, a declarat Stepanov.

O alta cauza, insa a￯￯mai putin probabilaa￯￯, este aceea ca pilotul sovietic a vrut a￯￯sa evite sa intre in stratul de noria￯￯.

Semn al importantei dosarului, aceste concluzii au fost inscrise intr-un decret al Comitetului central al Partidului Comunist al URSS, datand din 28 noiembrie 1968, marcat cu stampila a￯￯secret de stata￯￯.

Mentinerea secretului in epoca sovietica asupra acestui dosar a alimentat zvonuri si ipoteze dintre cele mai diverse despre moartea lui Gagarin, care a ramas unul dintre eroii preferati ai rusilor.

Unele ipoteze au evocat manevrele unui al doilea avion, care ar fi jenat aparatul MIG-15 pilotat de Gagarin, iar altele au vorbit de o problema tehnica a aparatului acestuia.

Adeptii tezei complotului au declarat ca Iuri Gagarin ar fi putut fi victima KGB-ului sau a altor servicii secrete.

Altii spun ca renumitul cosmonaut, de ocupatie pilot de avioane, mult prea ocupat de statutul lui de erou national si de rolul pe care il juca in propaganda pentru Uniunea Sovietica, isi pierduse pur si simplu nivelul de calificare necesar pentru a zbura cu un astfel de aparat.

Mult prea pretios pentru autoritatile sovietice, lui Gagarin i s-a interzis vreme de multi ani sa piloteze, inainte de a obtine o astfel de autorizatie.

Anularea secretului de stat asupra documentelor de ancheta ar trebui sa conduca la eliminarea unora dintre aceste semne de intrebare.

a￯￯Sper ca acest lucru va pune punct numeroaselor speculatii care circula in Rusia in cartile de pseudo-istoriea￯￯, a declarat, vineri, Alexandr Stepanov.

Un alt reprezentant al statului rus, directoarea adjuncta a Arhivelor statului din domeniul stiintific, Larisa Uspenskaya, a subliniat faptul ca a￯￯peste 200 de documente si dosare au fost declasificatea￯￯, cu ocazia celei de-a 50-a aniversari a zborului istoric reusit de Gagarin.

Vitali Davydov, directorul adjunct al Agentiei spatiale ruse Roskosmos, a declarat ca toate documentele disponibile legate de acest subiect au fost declasificate. Totusi, a￯￯n-am gasit un anumit numar de documentea￯￯, a precizat Davydov.

Autor: Sebastian Radu
pilotmagazin.ro
Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

6(4 voturi)
4474 vizite

Sondaj

Cat de riscant este parasutismul?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si