Avionul solar de spionaj

Publicat: 12 Sep 2012 10:51

Cine a zis ca Boeing realizeaza doar avioane de pasageri, s-a inselat.

Mai nou, Boeing lucreaza la dezvoltarea unei aeronave fara pilot, cu alimentare fotovoltaica, ce va fi capabila sa zboare timp de cinci ani fara oprire.

SolarEagle, cum se numeste avionul, va fi proiectat sa survoleze atmosfera superioara a planetei ani la rand si sa transmita constant la sol informatii de supraveghere si spionaj.

Darpa, ramura de dezvoltare tehnologica a armatei SUA, a incheiat cu Boeing un contract de 89 de milioane de dolari, conform caruia compania aerospatiala americana va construi pana in 2014 un vehicul SolarEagle demonstrativ capabil sa zboare.

In timpul testelor, versiunea de exercitiu a lui SolarEagle va ramane in aer timp de 30 de zile, recoltand energie solara ziua, care va fi stocata in celule de combustie si folosita pentru a oferi putere de propulsie noaptea.

Aeronava va fi dotata cu motoare electrice si elici foarte eficiente, avand practic o singura aripa lunga de 120 de metri, pentru imbunatatirea autonomiei si a performantelor aerodinamice.

SolarEagle, ale carui misiuni se vor desfasura la altitudini de peste 18.000 de metri, este dezvoltat de Uzinele Phantom, unitatea de cercetare si dezvoltare a Boering.

Acest proiect nu este unul izolat al departamentului, Phantom avand in proces de formare alte doua avioane fara pilot, unul de marimea unui avion de lupta si un altul alimentat cu hidrogen, ambele programate sa zboare in 2011.

Autor: Sebastian Radu
pilotmagazin.ro
Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

4(1 voturi)
3268 vizite

Sondaj

Ati fi dispusi sa faceti scufundari intr-o zona populata de rechini?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si