Tot ce trebuie sa stii despre marcajele si termenii specifici anvelopelor si jantelor masinii tale
calendar_month 20 Feb 2023, 00:00
Întâmpini dificultăți în descifrarea diferitelor marcaje și termeni asociați cu anvelopele și jantele mașinii tale? Vrei să schimbi anvelopele și nu știi ce tip și dimensiuni să-ți comanzi de pe internet? De la lățimea anvelopelor, flancuri, indicii de sarcină, indicii de viteză și codurile de structură până la codurile din fabrică și codurile de dimensiune a anvelopelor, înțelegerea a ceea ce înseamnă toți acești termeni poate fi confuză pentru tine, dacă nu te-ai întîlnit cu acești termeni în trecut. În rândurile următoare, vei putea afla tot ce trebuie să știi despre marcajele și termenii asociați anvelopelor și jantelor, astfel încât să poți citi și înțelege cu ușurință informațiile importante gravate pe cauciucuri sau jante.
Iată tot ce trebuie să știi despre marcajele și termenii specifici anvelopelor și jantelor mașinii tale!
Atunci când dorești să cumperi anvelope noi, vei găsi o varietate de numere, litere și simboluri imprimate pe flancul anvelopei. Acestea sunt marcajele, termenii anvelopelor și ale jantelor pe care trebuie să le cunoști pentru a putea face alegerea potrivită pentru automobilul tău.
Primul număr pe care îl vei vedea este lățimea anvelopei în milimetri. De exemplu, o dimensiune a anvelopei de 205 55 R16 înseamnă că lățimea anvelopei este de 205 milimetri. Al doilea număr este flancul anvelopei, care este dat ca raport între înălțimea flancului și lățimea anvelopei. De exemplu, un perete lateral al anvelopei de 50 ar însemna că peretele lateral este de 50% din lățimea anvelopei. Dacă ești în căutare de cauciucuri noi 205 55 r16, pe anvelino.ro găsești o gamă extrem de variată de astfel de cauciucuri, de la variante premium la variante mai accesibile, în funcție de nevoi.
Următorul număr este indicele de sarcină, care este dat în kilograme. De exemplu, un indice de sarcină de 98 înseamnă că anvelopa poate susține aproximativ 750 kg.
Următoarea literă este indicele de viteză, care indică viteza maximă la care este aprobată utilizarea anvelopei. De exemplu, un indice de viteză H indică faptul că anvelopa poate fi utilizată la viteze de până la 210 km/h.
Numărul următor este lățimea anvelopei în milimetri. Acest număr este urmat de flancul anvelopei, care este dat ca raport procentual între înălțimea flancului și lățimea anvelopei. De exemplu, un perete lateral al anvelopei de 60 ar însemna că peretele lateral este de 60% din lățimea anvelopei. După lățimea anvelopei, peretele lateral și indicele de viteză, vei găsi un cod care indică structura anvelopei radiale. De exemplu, A15 indică faptul că anvelopa este una radială cu un diametru interior de 15 inch.
Codul ce urmează este DOT, care îți spune faptul că anvelopa este în conformitate cu Departamentul de Transport (Dot).
Următorul cod este codul fabricii, care indică fabrica în care a fost fabricată anvelopa. Acesta este de obicei urmat de un cod de dimensiune a anvelopei, care indică dimensiunea anvelopei.
În cele din urmă, este posibil să vezi literele M+S, care indică faptul că anvelopa a fost testată pe zăpadă și noroi și a primit aviz pozitiv, adică se descurcă eficient în astfel de condiții de transport.
Acum că știi toate marcajele și termenii anvelopelor și jantelor, ar trebui să poți citi informațiile despre anvelope ca un adevărat profesionist. Așadar, data viitoare când cauți anvelope noi, vei ști exact ce să căutați și de ce ai nevoie.
sursa foto: pexels.com
Noutati