Cum eviti riscul producerii accidentelor pe sosea sau in oras
calendar_month 17 Sep 2021, 00:00
Calatoresti des cu motocicleta ta prin oras sau pe sosea, la drumuri lungi? Este bine stiut ca protectia oferita de motocicteta nu este identica cu cea oferita din masina. Acest lucru se datoreaza din simple considerente de natura tehnica si de constructie.
Ca sa te simti in siguranta si sa beneficiezi de protectie ridicata de fiecare data atunci cand pleci la drum, respecta un set de reguli esentiale de evitare a accidentelor. Iti oferim, in acest sens, niste trucuri de urmat pentru a evita manevrele periculoase si situatiile cele mai frecvente de producer a accidentelor pe motocicleta.
Adaptati viteza la conditiile de trafic si de drum!
Una dintre regulile de aur de catre trebuie sa tii cont atumci cand pleci la drum este sa adaptezi, intotdeauna, la conditiile de trafic si de drum. Deci, nu uita sa reduce viteza de deplasare in curbe cu vizibilitate redusa, la urcare in rampa, pe poduri sau atunci cand circuli pe timp de noapte.
Neadaptarea vitezei la conditiile de drum reprezinta una dintre principalele cauze generatoare de evenimente rutiere!
Atentie la intersectiile nedirijate
Intersectiile nesemaforizate sau nesemnalizate corespunzator devin un real pericol pentru toti participantii la trafic. Unii conducatori auto, dar si motociclisti, nu tin cont de aceste interjectii si conduc imprudent, fara a fi atenti la ceilalti participanti la trafic. De aceea, este bine sa acorzi un plus de atentie conducerii prin intersectiile nedirijate, la depasirea mijloacelor de transport in comun sau a altor autovehicule, vitezei cu care rulezi, pentru a putea in orice moment manevra si opri in deplina siguranta motocicleta, daca situatia o impune.
Semnalizeaza!
Semnalizarea la schimbarea directiei de mers este esentiala de fiecare data cand treci de pe o banda pe alta sau la executarea manevrelor de virare la dreapta sau la stanga. Astfel, ceilalti participanti la trafic vor observa, din timp, intentia ta de mers. Mai mult, nu uita sa respecti limitele de semnalizare de 50 metri in oras si 300 de metri in afara localitatii, potrivit dispozitiilor Codului Rutier.
In alta ordine de idei, te sfatuim sa ai grija ca semnalizarile moto ale motocicletei sa functioneze corespunzator. Nu pleca cu setul de semnalizari moto defect. Risti, altfel, sa incasezi o amenda “grasa” din partea vrenui echipaj al politiei rutiere.
Conducerea in conditii de carosabil umed
In conditiile unui carosabil umed, se recomanda ca motociclistul sa adopte o maniera calma de pilotare, evitand bruscarea comenzilor vehiculului. De asemenea, este absolut necesar sa ruleze cu viteza redusa, adaptata permanent conditiilor de drum si sa efectueze fiecare manevra numai dupa o temeinica asigurare.
In situatia în care vizibilitatea in oglinzile motocicletei este redusa din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de catre ceilalti şoferi reduce riscul producerii unor accidente cauzate de neasigurarea la schimbarea directiei de mers. De aceea, politistii rutieri recomanda ca luminile de intalnire ale autovehiculelor sa fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care exista obligativitatea instituita prin lege.
Respectand toate aceste reguli de baza in pilotarea motocicletei tale, nu doar ca vei fi ferit de accidente cu urmari neplacute, ci vei calatori linistit catre destinatie.