91T de pe anvelope - Ce reprezinta?
7/736
calendar_month 24 Aug 2022, 00:00
Mulți dintre șoferi, când se decid să caute anvelope, în afară de preț, se rezumă doar la a citi dimensiunea anvelopei fără a mai verifică alți parametrii. Pe lângă dimensiunea anvelopei, inscripționat pe flac mai găsim un cod alfanumeric de forma 91T. Ce înseamnă acest lucru?

După ce ne-am asigurat că anvelopa pe care vrem să o achiziționăm se potrivește ca dimensiuni și poate fi montată pe jantele mașinii, verificăm dacă această este omologată să susțină autoturismul și încărcătura ce poate fi adăugată la această.

91 este un indice de greutate care este asociat anvelopelor cu capacitatea de a susține o greutate de  615 kg. Această performanță este caracteristică fiecărei anvelope cu acest marcaj, ceea ce înseamnă că un set întreg poate susține 2460 kg, incluzând în această și greutatea mașinii.

Pentru a ști că alegerea anvelopelor a fost făcută de un profesionist, îți recomandăm să intri pe siteul vadrexim.ro și să plasezi o comandă. Un agent de vânzări te va contacta și îți va oferi toate informațiile necesare pentru a cumpăra anvelopele portivite pentru stilul tău de condus și pentru a maximiza performanțele mașinii.

Litera T atașată acestui număr indică viteza maximă pentru care a fost construită să ruleze. Indiferent de prețul unui set de anvelope, acestea vor avea pe flancuri aceste informații. Posesorul auto trebuie să cunoască ce caracteristici trebuie să aibă anvelopele pentru mașina lui dinainte de a le cumpăra. Astfel se asigură că acestea sunt cele mai potrivite.

Informațiile despre anvelopele omologate pentru un autoturism le găsim scrise în cartea tehnică a automobilului. Nu ne este interzis să montăm pe mașină cauciucuri cu performanțe ce le depășesc pe cele omologate, în schimb nu ne este permis  pe jantele mașinii să montăm anvelope cu indice de greutate și de viteză inferiori.

Indici de viteză  sunt notați alfabetic de la F la Y, cu viteze maxime cuprinse între 80km/h și până la peste 300 km/h. 91T este o caracteristică a anvelopelor omologate pentru mașini cu motoare de capacitate mică sau medie. Putem integra în această categorie mașinile 4X4 și categoria de mașini comerciale ușoare.

Circulând cu o viteză superioară față de cea pentru care anvelopele au fost concepute, apare riscul de explozie sau putem favoriza apariția gâlmelor ca urmare a ruperii ranforsării de pe flancuri care, odată cu trecerea timpului, duc în final tot la explozia cauciucului sau o uzură fizică accelerată.

Folosirea unor anvelope  neadecvate pentru mașină duce și la contravenții. În trafic putem fi verificați de către agentul rutier, iar la constatarea acestuia privind neconcordanța legată de indicele de greutate și cel de viteză a anvelopelor de pe mașină și cartea tehnică a acesteia putem fi amenedați și chiar riscăm să fie reținut talonul, fără a mai avea drept de a circula până la remedierea acestor inadvertențe.În cazul în care informațiile privind anvelopele pe care urmează să le achiziționăm nu sunt suficient de clare și avem dubii, este recomandat să apelam la un dealer al mărcii de mașină pe care o avem și să solicităm informații .

Date privind anvelopele omologate pentru mașină găsim și pe autocolantul lipit pe stâlpul acesteia din spatele șoferului sau la interiorul torpedoului, unde, pe lângă dimensiunea anvelopelor găsim și indicele de greutate și viteză recomandați de producător.

Poți afla mai multe dacă dai click aici. Vei găsi informații utile care te pot ajuta să întelegi mai bine particularitățile anvelopelor dar și multe alte lucruri interesante!

Sursa foto: Vadrexim

Sondaj

Ce preferi, mountain bike vara sau iarna, pe zapada?