4 lucruri pe care trebuie sa le verifici inainte sa te urci la volan iarna aceasta
7/724
calendar_month 30 Dec 2021, 00:00
Temperaturile sub zero grade Celsius, ninsorile abundente, gheața, lipsa luminii… acestea sunt doar unele dintre provocările care dau bătăi de cap șoferilor în sezonul de iarnă. Pentru a evita potențiale neplăceri sau chiar accidente, este absolut necesar să știi cum să îți pregătești mașina în mod corect.

Poate că te-ai asigurat că ai suficient combustibil în rezervor, însă care este starea anvelopelor mașinii tale? Dar a farurilor?

Citește în continuare pentru care sunt restul componentelor pe care trebuie să le verifici înainte de a te urca la volan iarna aceasta:

1. Anvelopele de iarnă

În România, anvelopele de iarnă sunt obligatorii atunci când călătorești pe drumurile publice acoperite de zăpadă, polei sau gheață, indiferent de anotimp. Odată ce ți-ai echipat mașina cu astfel de anvelope, trebuie să verifici presiunea roților, dar și starea benzii de rulare de pe anvelope, care indică capacitatea de aderență la șosea în condiții meteo speciale. Experții recomandă să nu aștepți până în ultimul minut pentru a înlocui anvelopele – service-urile tind să fie foarte aglomerate în aceste perioade și poți risca amânarea planurilor tale.

2. Vizibilitatea și luminozitatea

Cât de bine poți vedea prin parbriz și oglinzile retrovizoare? Dacă răspunsul nu este tocmai satisfăcător, începe prin a șterge de praf sau murdărie suprafețele reflectoare din interiorul mașinii cu produse adecvate de curățenie. De asemenea, este recomandată înlocuirea ștergătoarelor de parbriz o dată pe an pentru a evita uzarea acestora, dar și folosirea lichidului de parbriz de iarnă, creat special pentru a rezista la temperaturi mici. Nu în ultimul rând, verifică luminile mașinii și înlocuiește becurile care nu funcționează.

3. Echipamentul adecvat

În zonele muntoase, echipamentul auto adecvat pentru zăpadă și temperaturi scăzute este o necesitate. Asigură-te că ai în portbagaj tot ce trebuie pentru a a face față cu brio dacă rămâi blocat în zăpadă: lopată, racletă cu perie, un sac de nisip/sare, chingă de remorcare etc. Echipează-ți mașina cu lanțuri pentru zapadă de la Anvelope-Oferte pentru a călători fără grija unor evenimente neplăcute. Fiecare set va conține instrucțiuni despre modul corect de fixare a lanțurilor, dar și recomandări pentru condusul preventiv cu astfel de echipament.

4. Bateria auto

Pornirea motorului atunci când temperaturile sunt sub pragul înghețului pot afecta capacitatea de funcționare a bateriei mașinii. Înainte să pleci la drum, verifică dacă bateria se încadrează în durata de viață estimată (controlul de rutină ar trebui făcut la 2-3 ani) și dacă componentele acesteia sunt în stare bună. De asemenea, încearcă să amâni pornirea accesoriilor electrice (radio, încălzire, faruri) imediat după ce ai aprins motorul. Dacă acesta are tendința să pornească cu greutate, mai ales în zilele friguroase, cauza poate fi bateria care va trebui înlocuită cu una nouă.



Așadar, acestea sunt doar câteva dintre aspecte de care trebuie să ții mereu cont atunci când pleci la drum. Pregătirea adecvată a mașinii de astăzi, poate duce la eliminarea problemelor de mai târziu.

Sursă foto: shutterstock.com

Sondaj

Este sigura masina de raliu in eventualitatea unui accident?