Masini si curse - Logistica si competitia

Publicat: 07 Feb 2012 16:54

Pentru echipele de Formula 1 una dintre cele mai mari batalii se va termina inainte ca o masina sa invarta o roata: marele efort pentru a aduce echipamentele tuturor echipelor pe circuit. Intr-adevar fiecare echipa ce concureaza in campionatele de Formula 1 calatoresc cam 160.000 de km pe an.

Nici efectul logistic nu este usor ca aducerea oamenilor si a echipamentului la locul care trebuie. Trebuie gasite si camere de hotel (o echipa poate avea nevoie de 100 de camere).

Pentru rundele europene ale campionatului majoritatea echipamentelor unei echipe vor calatori pe sosele, cu ajutorul camionalelor. Tot echipamentul necesar pentru weekend va fi: masinile, piese de schimb si unelte. Majoritatea echipelor vor ,,impachetaa￯￯ trei masini, un sasiu de rezerva, mai multe motoare de rezerva, plus un echipament de rezerva complet. Cauciucuri, combustibil si alte echipamente sunt aduse separat de partenerii tehnici si de antreprenorii locali.

Pentru cursele non-europene efortul logistic este mult mai complicat pentu ca echipamentul va trebui sa fie transportat cu avioane. In loc sa foloseasca containerele conventionale din avioane, echipele si-au creat propriile lazi, construite pentru a umple toate spatiile disponibile din avion.

Competitia

Cum numai un pilot poate sa fie in pole position intr-o cursa, si toti vor sa termine pe treapta de sus a podiumului, depasirea este de o importanta vitala in curse. Simplificata la forma de baza depasirea este castigarea de pozitii pe pista prin intrecerea adversarilor.

Depasirea poate fi facuta inca de la inceputul cursei, in curbe sau chiar in timpul cursei. Totusi depasirea nu se bazeaza numai pe putere. Deseori au loc depasiri cu succes prin incetinire in curbe.

Un pilot indemanat poate retine un adversar adoptand un stil de conducere ,,defensiva￯￯, aceasta implica reducerea unghiului disponibil pentru masina din spate astfel incat aceasta sa nu te poata depasi.
Cat de mult ti-a placut acest articol?

Nota obtinuta

6,25(4 voturi)
1438 vizite

Sondaj

Ce preferi, mountain bike vara sau iarna, pe zapada?

Cele mai citite...
Locatii pentru Bungee Jumping in Romania Cheile Rasnoavei, la 3 km de soseaua Predeal-Rasnov Facilitati : Instalatia este pe locul intai in Europa de Est, si pe locul doi in Europa, dupa Elvetia, cu o inaltime de 137,5 m cu posibilitati de marire pana la 155m, pe o distanta de aproximativ 100 de metri, in functie de greutatea celui care
Sfaturi in caz de fracturi Fracturile Tipuri de fracturi O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea
Saltea vs. izopren - ce alegi? Majoritatea drumetiilor presupun cel putin doua zile de calatorie, deci minim o noapte. Iar cand drumetiile au ca punct de popas zone mai putin locuite, noaptea se petrece de regula la cort. Un cort echipat complet presupune obligatoriu prezenta unui accesoriu care se aseaza pe jos, in interior si